標題: 公屋凶宅 [打印本頁]

作者: siupigleung    時間: 2004-11-3 09:07 PM     標題: 公屋凶宅

看完 - 會員'天定' 政府凶宅之後...
回想起幾年前...我哥哥由細玩到大的朋友..我亦認識他..但他現在已在青山精神病院了...約30多歲
事件是這樣的...他以前是一個正常人(我由細識到大)... 在好幾年前!!他在國內娶老婆,還生了兩名子女,之後老婆子女已申請落香港,因他沒有錢,只好申請公屋,但轉侯時間長...他向政府申請凶宅..(他是不相信鬼神之說)...住在x田某村..聽哥說.他入住後家裡擺放的東西無故移位.但他們沒有理會, 然後開始有隻女鬼出現...(只有他見到. 他老婆和子女則看不到)..他就跟女鬼對抗...(人是會發窮惡)...最終他已入青山....
唉!! 聽後.. 我覺得個心好唔舒服..為何好地地一個人攪成咁!!可惜..可惜..
作者: hellemissary    時間: 2004-11-3 09:48 PM     標題: 公屋凶宅

为什么它是凶屋,以前有没有其他类似的事情发生啊
作者: 微微3210    時間: 2004-11-3 11:00 PM     標題: 公屋凶宅

点解不寻求宗教或者其他什么的帮助
我相信没有做过什么亏心事
是不应该有这样的事情发生的
总该可以寻求点方式达到两者之间的和平解决问题吧
作者: mrbear888    時間: 2004-11-4 12:12 AM     標題: 公屋凶宅

我有位朋友的女友起初在家裹看到很多不清楚的白光,
起初以為自已精神唔夠,出現眼花的現象,由於她不是太
相信神鬼之說,她走到私家診所求診,轉了幾次醫生情况
未有好轉,再轉看精神科,情況日漸變得更嚴重,我朋友唯
有求宗教力量的幫肋,最後她已康復了.

作者: 小闊闊    時間: 2004-11-4 01:04 PM     標題: 公屋凶宅

這樣你哥哥的朋友也很慘喲~
原是組織了一個小家庭,
現在卻因為入住了凶宅而得到如斯田地~
有時候窮真的很無奈,
沒有錢呢~
逼著要住凶宅…
沒有錢,
一家人齊齊整整的便算了,
但現在連齊整的機會也沒有了……
那麼,
現在你哥哥的朋友的家人到了哪裹去??

作者: saumanwai    時間: 2004-11-4 03:04 PM     標題: 公屋凶宅

咁間凶宅之前有咩凶案發生過丫,我好想知丫~~
作者: gigi614    時間: 2004-11-5 05:40 PM     標題: 公屋凶宅

咁你哥哥的朋友的家人有冇事呀??
作者: chamade1984    時間: 2004-11-5 06:30 PM     標題: 公屋凶宅

咁最後佢老婆仔女點呀~~~~有冇事呀~~~~~~ 知唔知發生過D咩事呀>>>>>><<<<<<<
作者: derrickman    時間: 2004-11-5 06:40 PM     標題: 公屋凶宅

萬事都會有起因........怨氣重亦一樣!!
我有時經過墓地果時........有冇野都好啦 , 我都會嘗試用心去感覺[佢地]既感覺......
有D好平靜 , 但係有時反而會好唔開心......

作者: siupigleung    時間: 2004-11-5 10:36 PM     標題: 公屋凶宅

回覆各位..因這幾天家裡i-cabl 上不到Internat..沒有看...
房署已列此間為凶宅..但我哥的朋友是知道這單位是有d嘢..但因為無錢的關係.所以選擇這裡!  而他的老婆子女已返回國內了...
至於,聽話他每日被女鬼纏住...講給老婆聽.但她不相信..所以變成這樣的...
另: 如有管理員看到此...我想問一下,是否我進入論壇-不能用別的電腦呢??-有時我在公司,朋友或家人屋企家裡?!因為我在家裡進入-有時進不到...原因是用了多個 IP...

作者: jjjjjjj    時間: 2004-11-6 01:05 AM     標題: 公屋凶宅

其實冤有頭債有主
雖然你哥哥的朋友是無辜
但對於那些"朋友"來說,搬入去share別人的空間已算是一種冒犯了~
只能為這些為生活而奔波生活卻得不到改善的人嘆息

作者: PENZ    時間: 2004-11-16 05:45 PM     標題: 公屋凶宅

中國有句話:越窮越見鬼,千真萬確啊!!!
作者: bobo20082020    時間: 2005-1-15 11:00 PM     標題: 公屋凶宅

請問有無人知道香港既所有兇宅地址??我去搵過.但係搵極都無.就萛搵到都係要俾錢..如果有人有.可以說我知嗎~~thx~!
作者: 23411432    時間: 2005-1-16 01:18 AM     標題: 公屋凶宅

下面引用由mrbear8882004/11/04 00:12am 發表的內容:
我有位朋友的女友起初在家裹看到很多不清楚的白光,
起初以為自已精神唔夠,出現眼花的現象,由於她不是太
相信神鬼之說,她走到私家診所求診,轉了幾次醫生情况
未有好轉,再轉看精神科,情況日漸變得更嚴重,我...
妳整不叫她整部看眼科
作者: 基斯    時間: 2005-1-16 01:26 AM     標題: 公屋凶宅

其實我覺得那個朋友都幾慘~
但係佢入去住~預o左~
而且佢都對抗過~
可能最慘係冇o野支持~
老婆都唔信佢~
一個人冇D精神支柱~
都幾難冇事~
作者: benchan    時間: 2005-1-16 01:13 PM     標題: 公屋凶宅

你阿哥既朋友都算慘啦!
本來一家人可以開開心心過生活﹗
就因入住凶宅~而成頭家散晒~~﹗

作者: 莎莎女    時間: 2005-1-16 05:29 PM     標題: 公屋凶宅

咁恐佈既~其實政府分公屋果陣有無同d人講過話有靈體架?
咁你哥哥知唔知間屋有野架?
作者: siupigleung    時間: 2005-1-16 11:37 PM     標題: 公屋凶宅

下面引用由莎莎女2005/01/16 05:29pm 發表的內容:
咁恐佈既~其實政府分公屋果陣有無同d人講過話有靈體架?
咁你哥哥知唔知間屋有野架?
不是發生在哥哥身上....
是發生他的朋上身上....政府分配公屋是講明是"凶宅"...
印象中, 我記得很久前, 有一家庭是印度人搬入一間"凶宅"(之前是火足燒死過人)...搬住後不足數月就搬走...
我想在香港地應有很多"凶宅"...,不論公屋或私人樓宇...
作者: percy621    時間: 2005-1-17 11:37 AM     標題: 公屋凶宅

可唔可以講得長d呀???果位先生點解會入青山呀??????
作者: rion    時間: 2005-1-17 01:19 PM     標題: 公屋凶宅

是我的話...我就沒勇氣申請凶宅...
因為D靈界朋友可能已去投胎
不會騷擾我地
But我地自己都會成日疑神疑鬼la~
分分鐘神經衰弱tim!!!!!!!

作者: morningcall    時間: 2005-1-17 01:36 PM     標題: 公屋凶宅

文字政府回收凶宅後會空置一段時間, 然後出租, 當然你可以不租再排隊, 見鬼係你時運低, 可惜!
作者: 月天使    時間: 2005-1-18 11:34 PM     標題: 公屋凶宅

其實做乜要捒d咁既屋住喎~~
寧願逼d等下都好la~~
累到自己又累到d細既..........
几無謂..............
作者: erichh    時間: 2005-1-24 09:13 AM     標題: 公屋凶宅

雖然西醫不信鬼神之說...但是我聽精神病院的醫生護士是相反的...也許有些例子是醫藥怎也無法治好...但...有時家人找些宗教人士來就可解決...而且...真正有能有的人士...根本就不用大鑼大鼓的儀式...所以...家人可以帶他們去探病...順便也作法...有可能有幫助...
作者: lungft    時間: 2005-1-24 06:59 PM     標題: 公屋凶宅

我真係唔會租凶屋住囉,
一家人有大有細
大既唔驚都要念吓細丫
邊個見到都唔好啦
唔知係凶屋就另話
如果明知就冇謂去令一個家增加危機了
作者: ml0317    時間: 2005-1-24 10:00 PM     標題: 公屋凶宅

你哥哥的朋友是住向邊條村的?我以前住係華富村果陣都見過有一家人搬左入間有人自過殺的屋 (女戶主懷疑老公包二奶跳樓),不過唔夠一年就搬走左囉。雖然我唔知佢地有咩發生過,但佢地個細仔(當時得4歲半)入住左無耐,就因為比滾水淋到,要住左半年醫院。所以入住公屋前都要Check清楚先。
作者: 詠詠    時間: 2005-1-24 11:58 PM     標題: 公屋凶宅

其實鬼屋d鬼超渡過係咪就可以住人架啦?
同埋d鬼點解鍾意流在人間?

作者: malonelee    時間: 2005-1-25 11:34 AM     標題: 公屋凶宅

我覺得政做野快的又唔好比凶home比人就唔會有的咁ga 事發生~不過唔發生都發生左冇計~自己都要記住唔好住凶home,真係要住都做番的事前工作
作者: heeho    時間: 2005-1-25 04:56 PM     標題: 公屋凶宅

下面引用由021319802005/01/15 11:33pm 發表的內容:
我覺得政府不應該把凶宅分配給人居住T^T..........
赞同,这种房子不应该分配给人住,
作者: siupigleung    時間: 2005-1-25 08:14 PM     標題: 公屋凶宅

下面引用由ml03172005/01/24 10:00pm 發表的內容:
你哥哥的朋友是住向邊條村的?我以前住係華富村果陣都見過有一家人搬左入間有人自過殺的屋 (女戶主懷疑老公包二奶跳樓),不過唔夠一年就搬走左囉。雖然我唔知佢地有咩發生過,但佢地個細仔(當時得4歲半)入住左?..
住在沙田xx村 (而xx村就不便透露)..
回應malonelee, 當政府工...我想他們是做36唔做又是36(即做快與慢都是一樣薪金, 為何做得那麼快呢?!)... 我有位朋友當過臨時工,在政府統計處做文員, 職位是查核文件..每天限定份數,有天她多做幾份(因為尚未到下班時間),他的主管就駡他..."你做咁快幹什麼?!以後不可以這樣, 做壞規矩"

作者: 小涼    時間: 2005-2-4 11:52 AM     標題: 公屋凶宅

政府知道那些是凶宅嗎???
若是的話 怎會分給人住...
作者: hiphop26tw    時間: 2005-2-4 01:58 PM     標題: 公屋凶宅

那現在那一棟凶宅都還一直存在嗎?還一直出事嗎?
或許是你哥哥惹到那個女鬼而不是那間房子的問題
不然為什麼只有你哥哥看的到其他家人孩子都看不到呢?
應該去查一查那間房子從前有沒有發生過什麼事
作者: siupigleung    時間: 2005-2-4 11:26 PM     標題: 公屋凶宅

下面引用由hiphop26tw2005/02/04 01:58pm 發表的內容:
那現在那一棟凶宅都還一直存在嗎?還一直出事嗎?
或許是你哥哥惹到那個女鬼而不是那間房子的問題
不然為什麼只有你哥哥看的到其他家人孩子都看不到呢?
應該去查一查那間房子從前有沒有發生過什麼事
你是台灣人嗎?!如是的話,先解釋給你聽,在香港來說,如果房子以前發生過凶殺案,俗稱為"凶宅", 亦不是發生在我哥哥身上, 是他的好朋友身上, 其實每個人對靈體感應不同, 有些人會遇到,則一些人是遇不到...

作者: 大頭貓    時間: 2005-2-4 11:47 PM     標題: 公屋凶宅

呢D嘢真喺5輪到妳5信吖.....
其實.點解當果個人覺得有5妥嘎時候點解5搬走或者尋求社工呢....??
作者: 藏氏骨董商    時間: 2005-3-17 04:06 PM     標題: 公屋凶宅

唉啊~
我呢邊有有間甘既屋渦
間屋前主人系我老豆D老友,買間屋系比D酒樓夥計做宿舍用既。
開始都無乜問題,但後來D人就覺得奇怪,因爲距地發現唔止一次醒返之後,自己竟然系系地板度!
後來仲激,有對夫婦本來系上床訓覺既,不過醒左之後,發現兩個人都訓左系走廊!!
但距地全部人都無夢遊前科!
間屋丟空左好耐先有人接手,現在仲有無甘既情況就唔知了!

作者: matt0328320    時間: 2005-3-18 08:18 PM     標題: 公屋凶宅

what happen before and what did the man do the ghost, and what happen to the man now
作者: hohayo    時間: 2005-3-19 05:50 AM     標題: 公屋凶宅

不是間間凶宅o既朋友都會害人的,
我聽說過有些凶宅裡面的朋友會幫手執屋的!
作者: kaizigfb    時間: 2007-5-16 10:23 PM     標題: 公屋凶宅

我想問問!~~凶宅的定義是什麼???奇怪的一點就是。。。政府會為公屋制訂級別為凶宅嗎???既然有定為何要定呢?仲要給人住??

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0