標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼?? [打印本頁]

作者: tinaz    時間: 2005-6-23 05:04 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我好想知道係咪未成形o既BB...墮胎.....唔會有事呀??
我真係好想知道....希望大家會幫忙...
因為我俾呢件事困擾左我好耐啦......
我成日都因為呢件事冇覺好訓...........
希望有心人會為小女解答~
[多謝各位o既幫助....其實.....我真係唔可以生佢出o來....<因為種種原因>.....其中1個係小產....因小女有過2次BB.....我好怕第時再有BB o既時候.....個BB會出唔到世.....]
[move][小女o係到同大家講聲.....感激不盡.....呢D野係一定要三思而後行....][/move]
作者: zthree52king    時間: 2005-6-23 09:55 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

民間的確有此一說, 可溯於<<閱微草堂筆記>> 內的 <醫戕二命>. 論點與你所說一樣, 胎未成形, 殺罪未成. 但在此奉勸一句, 這不過是民間傳說, 有待商確. 墮胎此終是如同殺人, 你還是多唸地藏經迴向給他吧! 但在此奉勸一句, 這不過是民間傳說, 有待商確.
作者: 3pig    時間: 2005-6-23 11:11 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

盡可能都唔好選擇墜胎的這個方法,因為會令你一世有憾!可以試和家人相議,但若然環境真係唔容許生下來的話,迫於用這個方法才可解決,最佳做法只是在事後你多頌經和把"他/她"忘記,唔好成日想住"他/她"啦!因為成日想住的話,反而令"他/她"還留戀這個世界,不捨得離開。
旁人俾的只是意見,而最後決定的都是你自己本人,而可以的話,再和家人或你信得過的人講?啦!應該幫到妳的。千祈唔好鑽牛角尖呀!
作者: 笨貓    時間: 2005-6-23 11:35 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

會的~我媽媽墮過一次~我媽說他們每年鬼節都回來我媽媽床尾的(\以前的家) 之後回來報仇要找我媽媽大女兒的命(本人) 我真的差d沒命這次 之後我們搬了就沒事
作者: 死神天使    時間: 2005-6-23 11:43 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

有冇事其實好睇妳點睇囉!!!
其實當精子同卵子結合之後已經算係生命的一種啦!
咁其實不說在靈異方面
就生理方面呀
墜胎對女仔身體同之後的生育的影響都好大吓o的
咁心理上亦會有一d唔好的影響囉!!
會唔會變嬰靈就睇妳信唔信囉
信就有,唔信就無囉!!!
不過如果妳想做返d野的
可以做返d法事同設返個神位
比佢(個bb)知道妳係唔想唔要佢
只係環境唔許可
而且要比佢知道妳唔係唔錫佢
唔好比佢覺得妳偏心囉
不過呢d都係我聽返黎的
如果妳真係想做的話
都係問返d有關人事啦 !!!!

作者: bubucola    時間: 2005-6-24 04:16 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

以道家認知而言, 一般受孕不足五個月的, 腹中胎兒雖有肉體但並沒有任何思想和知性, 所以不足五個月的胎兒, 不會變成嬰靈, 這點可以放心.  
但小弟多口一句, 要去做就要去付責任, 生命可貴, 以後請三思而後行.
作者: celiaw    時間: 2005-6-24 10:09 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

有因先有果,終止他人的生命,與殺人有可分別,
如果妳想安心,可在一些佛堂安一個靈嬰位,超導他早日輪迴,但妳不必去拜祭,免他留戀人世。
另外,曾聽說如果一生人命中有3個子女,墜胎或死胎也計算在內,故請三思。(是聽聞的,不知是否正確)

作者: benchan    時間: 2005-6-24 10:14 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

"早知今曰~何必當初"呢﹗
人就是這樣~~明明做一件事會帶來嚴重後果的~都照做﹗現在出了事就~想辦法補救﹗
言歸正傳~據我所知~無論個BB在肚裡有幾個月大~一經墮胎~~個BB就會變成鬼﹗
還跟著媽媽~不會離開~~此時最好的辦法就係超渡個BB~仲要定時燒衣紙給"他"﹗
作者: edwinzeng    時間: 2005-6-24 10:30 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

睇咗各位的贴..原来有感样噶事..
其实生出来都悟系一件坏事啊..
起码系对自己附上一点责任啊.
确实不能把他/她生下来噶话..惟有为他/她多做善事拉.
作者: 莫札蚊    時間: 2005-6-24 05:23 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

故意墮胎之人,現世便得重病,及壽命短薄之報;死後還要墮阿鼻地獄,受極大痛苦........係一本經文講過......仲提到世間五大惡業,其中一種便是殺胎,即墮胎~
作者: cammy4016    時間: 2005-6-28 02:18 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

下面引用由tinaz2005/06/23 05:04pm 發表的內容:
我好想知道係咪未成形o既BB...墮胎.....唔會有事呀??
我真係好想知道....希望大家會幫忙...
因為我俾呢件事困擾左我好耐啦......
我成日都因為呢件事冇覺好訓...........
...
☉☉∼多半胎兒之靈識,在被殺後只好等待下次的投胎因緣,並非像人們所想像的糾纏不清。
真正糾纏不清的是良心的譴責而產生心虛,心虛則產生種種恐懼、疑慮、甚至因而招來陰魔附身。
罪是由閻王派無常大鬼追討,而非嬰兒本身之靈魂。故供養嬰靈並不能解決根本問題。因為墮胎要至誠懺悔才能滅罪。

確實許多女子在墮胎後生理、心理所受的創傷是無可彌補的,墮胎往往成為生命中一個不可抹滅的疤痕。
奉勸各位女子朋友切莫輕試,墮胎也許能解決一時的問題,但卻會帶來終生遺憾與悔恨。
http://www.bfnn.org/cherish/#

作者: tinaz    時間: 2005-6-29 01:57 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

小女o係到真心地多謝大家幫忙....因為我對呢d事唔係咁認識...聽d人講話個bb會一世都跟住我...所以令到我唔知點好~~~~~你地o既幫助令我個心會舒服d~起碼可以令我知道係咩一回事~
如果大家仲有d呢方面o既資訊....希望你地可以講俾小女知~~~~~
感激萬分~
作者: 安西教練    時間: 2005-6-30 06:04 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

從另一個角度去看這個問題, 學術一點.
其實在西方社會, 這幾年墮胎的問題是激烈地討論, 在八十年代, 在美國一些較為開放的州份, 認為人為決定墮胎的自由, 不過從九十年代開始, 美國其實回歸傳統, 在一些保守的州份, 有醫生因為幫人墮胎, 而遭人謀殺. 大家也應該聽過吧.
其實墮胎, 最大的傷害者莫過於母親, 要決定墮胎是一個非常痛苦的選擇, 大家還是用一個體諒的態度會比較好. 決定不要自己的親生骨肉, 一定有其苦衷, 旁觀者要批評容易, 但是易身而處, 其實決家墮胎者亦是在一個非常痛苦的做法, 墮胎是對其身心都做成很大的傷害.
除了怪責媽媽以外, 有沒有怪責爸爸? 我覺得男性也要負同樣的責任, 作為媽媽, 她還要直接承受墮胎的身心傷害, 但那爸爸又如何?

作者: 0968949191    時間: 2005-8-27 11:04 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

如果你哪ㄍ時候有懷孕滿2ㄍ月才去墮胎ㄉ話,哪ㄍ嬰靈就會來纏著你~~~如果未滿2ㄍ月ㄉ話哪你可以放心,應為哪ㄍ小孩還沒有開始成形(因為我有自己ㄉ親身體驗,所以我很了解~~~~但是我最後是以養小鬼來解決)我養ㄌ自己親身ㄉ小鬼已經有5年多~~~而且我現在是吃素,不碰肉~~~而且我現在才22歲,ㄟ有在修行帶有陰陽眼
作者: D0BI    時間: 2005-8-27 05:28 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

最緊要係你既心態..
唔好覺得有野..
成日諗住佢會變成鬼..
你會好辛苦..
放開D 啦..
唔好諗太多..
作者: 藍藍*    時間: 2005-8-27 06:19 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我曾經聽過一個墮過胎既朋友講
佢墮胎後周不時見到佢個仔既靈體 , 血肉模糊咁問佢 : 媽咪 , 你做咩唔要我 ?

作者: kkkso04010    時間: 2005-8-27 06:30 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

做任何事請三思,BB雖然未出生,但也是一個小生命。
相信你都唔會隨便殺人啦,請三思!
作者: mj21816    時間: 2005-8-27 08:02 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

一定會,但好睇你自己點樣做
其實你選擇吾要
已經沒殺左一個生命的生存權利
當然你自己會首當其衝啦
但亦有好多方法可以令佢無咁大怨氣
我的宗教會叩我地吾好吾要
但真係無辦法的時候
最普通的做法有一個
你要先做一個靈位比佢
亦要幫佢改一個名
就等如佢有出世一樣
之後要做的就係
每一年都要去睇佢
就好似清明咁
但點都好
我都吾會叫人吾要
盡可能的話都係要比較好
作者: ydna2236    時間: 2005-8-27 08:31 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我ㄉ版本是2種
1會      應為你奪ㄑ他性命他會跟你討命
2不會     那是應為他不該現在出生或者陰間搞錯名單
才會被奪ㄑ生命
作者: 大力雞泡魚    時間: 2005-8-29 12:33 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我都唔多贊成墮胎,,畢竟個個都係自己的BB....親手殺左自己個仔....好殘忍呀><
作者: KOK    時間: 2005-8-29 12:46 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

下次想生育時一定要想清楚後果ar~
若果結果是如你所願~便放心生吧~
如果不想的話~便不要做好了~
所以提醒你~做什麼事情都要想清楚結果ar~
否則便會後悔莫及啦~
作者: 牙麟    時間: 2005-8-29 02:20 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

你最好做d法事囉...
最重要係個心姐..
作者: a21081r    時間: 2005-8-29 10:30 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

其實佢地被墮胎之後會好慘
曾在話個forum內見到一篇  文章
話個d生命會係地府度....一個好冰凍既地方
乜衫都冇....咁比風吹....好慘呀////
而且生到出黎 就知點養嫁啦....
所以都係勸你唔好咁忍心把他打掉
作者: kkkso04010    時間: 2005-8-29 10:53 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

從生理角度來說
你多次墮胎到將來時會較難再有BB
成功懷孕的機會率不斷下降
小心!
作者: digital52    時間: 2005-11-18 05:42 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

听乡间一个傳闻一個妈妈在差不多40岁时怀孕,但心想自己的女儿都有19岁且已嫁人就堕了胎,未几女儿就怀孕了但孙的出世就很不寻常不叫爸妈,过了不太久就连东西也不吃了.肚子饿就咬自己手指嘴唇吃最终是自己咬死自己.(最后结论她堕了胎后胎儿轮回,刚巧她女儿有孕.胎儿不肯投其它人胎而跳胎到女儿那做出报复)
作者: digital52    時間: 2005-11-18 05:52 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

以上我说的只是传说,你也别太在意了做自己就好.不过也请你注意啦还不想要就要做好安全工作.就如人死了进行过冥婚下了去也得到审判(怪罪在于为甚磨你死了他还肯娶你?就人鬼殊途吧?所以你个人也要为此付上责任或许是你们没缘份而已一切注定.别想太多罗)
作者: tony1995118    時間: 2005-11-18 08:52 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我覺得唔會囉~
有咩可能呀!!!!!!!!
唔好成日諗埋哂呢d野啦!!!!!!!!
向好既方面睇~0
知嗎??????
作者: alicebunny    時間: 2005-11-19 09:26 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我都唔係十分清楚,不過最近我父母佢地在家多安了一個位置用來供奉佢地以前曾打掉的一個孩子。我唔係好清楚佢地點解而家先供奉佢,因為我所知道的佢地打掉這個孩子都最少成16、7年左右的時間,我同我細路都己經22同19歲啦!
如果你想求個安心你都可以去問下人,希望可以幫到下你啦!
作者: tinaz    時間: 2005-11-19 10:10 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

REALLY THX 4 EVERYONE WHO HELPED ME HERE.......
I REALLY DUNO HOW TO SAY THX TO YOU GUYS!!!!
I NOW TRUST THAT THERE'S REALLY HAVE LOVE FROM HUMAN BEINGS....YOU GUYS CARES ABOUT ME AND COMFORT ME.......AND I'M NOW FEELING BETTER....THX 4 ALL YOU GUYS....HOPE WE CAN ALL BE FDS HERE!!!
LOVE FROM TINAZ....^3^
作者: 紫琦    時間: 2005-11-19 04:04 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

墮胎後BB會變鬼回來找媽媽報仇的說法只是民間的傳說
但是有些人墮胎後BB真的有回去找媽媽報仇
但是還是有人墮胎後照樣過著正常的生活啊
不要想太多啦!

作者: Benedict    時間: 2005-11-20 07:50 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

我可以奉勸你一句,以後自己小心D.唔好成日諗他�她會不會來找你或是纏住你.最緊要養返好過身體.如好再去落,若果唔係第時好容易會有慣性流產情況出現.自己小心.
作者: 亞敏    時間: 2005-11-29 10:10 PM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

你之後要小心la∼唔好再落la∼對細既唔公平對大既傷身又傷心何苦呢∼
我幾年前好細個都試過落過一次∼但唔係我同我之前男朋友所願意∼本想結婚但因我家人同我之前男朋友既家人之前中間有d問題為世所迫佢媽咪驚我家姐報警告我之前男朋友所以我就落左∼∼我事後我足足哭左2日∼好唔開心∼好心痛∼落完之後第二晚(個時我係係我之前男朋友home住)佢媽咪同我落街燒d衣紙比個b∼同佢講媽咪都唔想唔要你ga∼希望你原諒媽咪la∼∼
而家我同我老公都生左個b∼我個b都1years∼都好健康呀∼佢地咁細個係唔會存有惡意ga∼等佢好好地下一世做個有個好媽咪既bb wa∼∼雖然係咁我而家唔只錫我個仔∼之前個個我都錫ga∼始終我都係欠左佢既∼∼唔好諗咁多la∼∼你燒d衣紙比佢∼等佢去都去得安心la∼∼我諗佢知你無心唔要佢佢會原諒你既∼∼就算你再有(我呢d純粹意見∼你聽一回事唔聽亦一回事)你都唔好再落la∼經濟唔好就唔好做一係做好安全措施la∼經濟成受得到既先決定生∼如果唔係就做好安全la∼人唔係有得好多個bb∼落一個等於生3個咁傷∼唔係有好多機會∼對任何人都唔好∼∼我真係唔想又多一個可愛既bb咁就結束生命∼好可憐ga∼請你三思呀∼∼
作者: a11042104    時間: 2006-1-7 11:14 AM     標題: [請大家幫忙,為小女解答].......墮胎o既BB係咪都會變鬼??

墮胎其實是件不的是..........(本人認為)
因為在懷孕時好兄弟就有準備要進入胎兒體內換句話說就是投胎.........
如果太多次都投胎不成就會就會變惡鬼.....雖然不會比難產死的孕婦兇
但都是惡鬼也不怎麼好.......
以上都是...民間信仰...但我覺得奪取一個嬰孩ㄉ生命也不好霸........

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0