標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片) [打印本頁]

作者: c0082106    時間: 2005-5-25 10:07 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

剛剛小輝係華樂樓望向華貴村方向,見到有一架直升機不斷打住大光燈飛上飛落,原本以為係捉 I.I(非法入境者),但頭先睇新聞先知,原來有一個16歲青年遇溺失縱。
眾所周知,瀑布灣十分猛鬼,每年都會有人遇溺身亡,傳說話係冤魂搵替身,但願今次那青年吉人天相吧
作者: 基斯    時間: 2005-5-25 10:11 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

大概搵o左幾耐?
不過出到直升機~
其實都唔太樂觀~
起碼代表浸到家下都未見人~
作者: c0082106    時間: 2005-5-25 10:15 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

我而家望出去瀑布灣方向,只見到有好多閃光燈在閃,應該可能搵到了,不過,浸左咁耐,應該兇多吉少多了
作者: 車伯母    時間: 2005-5-25 10:26 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

嗯.....華富村瀑布灣想當初的而且確是有靈界老友在此逗留的,
但當人人都說在這處有靈體出現,
便引來很多有道行或好奇心大的人來找尋答案,
可能靈界老友被覺得騷擾因而離開了,
或被高人收復了.......
在過去近期也沒有華富村瀑布灣靈體事件出現,
本人亦和某幾位師傅到過此處,
逗留了很久.....連屋頂也上過,
可是只發覺負能量很高,
並沒有發現靈體出現,
據師傅所說靈體應該是離開不久,
因而在此留下強大的負能量,
而人們亦有好奇之心,
常常前來打擾,留下不少陽氣,
令靈體不能從返。
現在出現有16歲男子遇溺失縱,
這雖是不幸的事,
但回想男子又為何會到瀑布灣遇溺呢 ?
每年也有的話,會否人們想到此尋找靈體,
再不小心跌下水遇溺,是一個意外呢 ?
本人亦相信遇溺是在水中,
已經不關是否華富村瀑布灣事了,
而加被一次又一次遇溺水中,
可能已有水鬼了。

作者: c0082106    時間: 2005-5-25 10:39 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

車車意思係咪即係話瀑布灣早期既靈界朋友已經走0西,剩低既只有水鬼????
小輝而家望出去有兩架消防船,一架直升機不斷係天盤旋向住海面發射大光燈,可以既話小輝影相後POST上來
作者: 車伯母    時間: 2005-5-25 10:45 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

下面引用由c00821062005/05/25 10:39pm 發表的內容:
車車意思係咪即係話瀑布灣早期既靈界朋友已經走0西,剩低既只有水鬼????
小輝而家望出去有兩架消防船,一架直升機不斷係天盤旋向住海面發射大光燈,可以既話小輝影相後POST上來
嗯...有咁既可能
因為人用腳行到去既地方太多人找尋靈界老友依樣野,
但每年都有人在此海中遇溺失縱、死亡,
因此不排除水中有靈體出現,
找替身,接下來一個又一個人遇溺,
在此因庶安全著想,
本人勸告沒有必要就不要到此處遊玩。
作者: c0082106    時間: 2005-5-25 10:52 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

呢張係小輝當時未知有咩事既時候用手機影既相,因為當時只係好奇點解會有直升機飛得咁近,所以無用數碼相機,俾住呢張相大家睇住先,小輝而家用數碼相機捕捉緊直升機同消防船...........
圖中所見既正係直升機既大光燈
作者: c0082106    時間: 2005-5-25 11:03 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

剛用數碼相機影的直升機搜索過程~~!!!!!
作者: 車伯母    時間: 2005-5-25 11:08 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

這看來男子並未有找回,
所以才有直昇機到此處找尋,
希望是福是禍也好,
華富村瀑布灣的靈異事件通通都能告一段落,
如真有水鬼,亦希望它不要亂害人吧 !!
作者: vling2884    時間: 2005-5-25 11:14 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

多謝你既分享~
若果可以既..
麻煩你再post多幾張相上黎呀..
好想多d知道呢件事..
希望呢位年青人能救順利救出..平安而回啦..
題外話:我都聽聞過華富村瀑布灣呢一處係幾"猛"o架..
作者: c0082106    時間: 2005-5-25 11:27 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

最新報導:直升機因為燥音規則限制,已經放棄搜索,但消防蛙人仍在努力搜索中........有最新消息再POST上來

LING:係啊,瀑布灣好猛下架,所以游水都唔好去個度,每年都死人,前年一個阿伯,上年一個細佬,今年就呢單,所以無咩事夜晚唔好去瀑布灣

管理員按:  本論壇禁止一切私下相邀會員進行探究的活動, 敬請會員留意!
作者: c0082106    時間: 2005-5-25 11:47 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

下面引用由fioncat12192005/05/25 11:30pm 發表的內容:
起初我對瀑布灣猛鬼傳聞都有所懷疑,但有D?真係唔到你唔信。(希望該名遇溺青年吉人天相。)
據車車所講,瀑布灣以前所有既舊靈體,已經全部走0西,留低既只有呢幾年被浸死既水鬼,所以奉勸大家,夜晚千萬唔好去瀑布灣游水
作者: csgsx1217    時間: 2005-5-25 11:55 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

可唔可以查返前幾個死者,死既月份!?
作者: ezratse    時間: 2005-5-26 09:08 AM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

唉,人死了啦!!我想,政府何不整鐵絲網圍住那瀑布,而且找人看守,那就不會一年死一個人啦!!!!! 鐵 欄 及 鐵 閘 門 沒有人看守有鬼用!
[引文26/5蘋果]遇 溺 身 亡 的 少 年 陳 嘉 斌 , 十 六 歲 , 在 香 港 仔 一 所 中 學 就 讀 中 三 , 與 父 母 及 兄 長 同 住 華 富  華 景 樓 一 單 位 , 陳 的 父 親 昨 晚 一 直 隨 消 防 員 在 現 場 一 帶 搜 索 , 並 不 斷 呼 喚 兒 子 的 名 字 。
警 方 消 息 稱 , 昨 下 午 三 時 三 十 分 , 陳 嘉 斌 放 學 後 , 與 兩 名 分 別 姓 梁 及 姓 陳 的 同 學 , 往 華 富 對 開 的 瀑 布 灣 石 灘 玩 耍 。 其 間 , 事 主 提 議 落 海 游 泳 , 兩 名 同 學 均 因 不 諳 水 性 而 不 敢 下 水 , 陳 稍 後 獨 自 脫 去 校 服 , 穿 底 褲 跳 落 水 中 。
陳 獨 自 暢 泳 期 間 , 兩 名 同 學 亦 曾 落 水 玩 耍 , 稍 後 兩 人 發 現 陳 已 游 得 不 知 所 終 。直 至 下 午 五 時 許 , 兩 人 仍 不 見 陳 的 蹤 影 , 懷 疑 他 遇 溺 , 經 商 議 後 奔 返 學 校 通 知 班 主任 及 致 電 報 警 。
發 生 多 宗 泳 客 溺 斃
警 員 及 消 防 員 接 報 趕 至 現 場 , 立 即 安 排 蛙 人 下 海 搜 索 , 稍 後 , 一 架 政 府 飛 行 服 務 隊直 升 機 亦 到 場 協 助 , 經 七 小 時 搜 索 , 至 今 晨 零 時 三 十 分 , 消 防 蛙 人 在 距 離 華 美 樓 對開 約 三 十 米 遠 的 海 底 發 現 陳 的 屍 體 。
據 陳 的 兩 名 同 學 向 警 員 稱 , 他 們 是 第 一 次 往 上 址 玩 耍 , 事 發 時 海 面 並 不 大 浪 , 直 至 過 多 小 時 不 見 對 方 蹤 影 後 便 擔 心 起 來 。
陳 的 父 親 任 清 潔 工 、 母 親 在 瑪 麗 醫 院 任 雜 工 , 兄 長 任 廚 房 散 工 , 已 有 一 段 時 間 失 業 。
陳 的 學 業 成 績 普 通 , 課 餘 喜 歡 打 遊 戲 機 。 此 外 , 陳 家 所 住 的 華 景 樓 單 位 , 原 由前 亞 姐 冠 軍 黎 燕 珊 及 父 母 所 住 , 但 黎 家 八 六 年 遷 出 , 兩 年 後 , 陳 家 便 遷 入 上 址 。
現 場 瀑 布 灣 海 面 並 非 泳 灘 , 但 以 前 不 少 香 港 仔 居 民 喜 歡 往 上 址 游 泳 , 並 發 生過 多 宗 溺 斃 泳 客 事 件 。 五 年 前 , 一 名 十 歲 男 童 在 岸 邊 嬉 水 時 , 被 海 浪 捲 出 十 米 外 海面 , 然 後 再 遭 巨 浪 拋 回 沙 灘 , 送 院 急 救 後 不 治 。
此 後 , 華 富 的 居 民 已 少 往 上 址 游 泳 , 岸 邊 石 灘 亦 已 加 設 鐵 欄 及 鐵 閘 門 , 不 過 , 鐵 閘 門 並 非 長 期 上 鎖 。
作者: c0082106    時間: 2005-5-26 02:24 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

瀑布灣的確有一度閘鎖住唔俾人入去,但係呢度閘實在太低啦
去過既人都知道,其實一爬就可以過到
唔整好過整啦真係....................
作者: 曲巴    時間: 2005-5-26 03:00 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

點解呢排咁多人死, 呢兩星期我住個度已經有一個跳樓, 一個遇溺, 呢排好upset.
作者: 清風之峰-振    時間: 2005-5-26 08:36 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

每一年浸死一個
共橋?
但係咪真係關水鬼事呢?????
P.s...小去為妙
作者: simma    時間: 2005-5-26 10:23 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

e個泥排華富真係發生好多野....
今日佢地就為佢默哀lo....我都係今日先知喳....
間學校琴日又有學生因為出$$..但係分唔到煙...
之後果個男生就返左home攞左一把菜刀....
話要殺死個d同學....覺得華富愈來愈好恐怖啦....
作者: 曲巴    時間: 2005-5-26 11:48 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

下面引用由simma2005/05/26 10:23pm 發表的內容:
e個泥排華富真係發生好多野....
今日佢地就為佢默哀lo....我都係今日先知喳....
間學校琴日又有學生因為出$$..但係分唔到煙...
之後果個男生就返左home攞左一把菜刀....
...
邊一間學校, 佢都好低B下.  整個華富都瀰漫恐怖氣份...
所有住華富的朋友, 大家要堅強地面對, 多D關心身邊的人
作者: 邪炎    時間: 2005-5-27 05:59 PM     標題: [原創文章]華富村瀑布灣青年遇溺失縱(直擊照片)

哈哈∼∼小輝(生)^ 3 ^
你終於Post文la~~~~真係等到我頸都長埋la!
唉∼∼∼你所講的我都曾聽過一些事件^^a
不過今次睇新聞自知果個男仔最後不治哦!
真的不知係巧合還是其他原因哦!
希望佢早日安息吧!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0