標題: [發洩]好耐冇見既朋友 [打印本頁]

作者: 天童凱    時間: 2005-10-27 06:21 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

今日約左個好耐好耐冇見既朋友食Lunch..
一見到我.. 佢就話我肥左. 又話我點解搞成咁..
我已經冇理佢... 我話我都冇重到 [事實].. 可能好耐冇見. 你睇唔慣者..
之後一路食飯.. 一路傾...
佢講既野句句都好似踩住我咁..
例如問我出年去邊度旅行丫.. 我話去日本.
佢話又去日本丫...我去Hungary.. 我早兩個月先去完Netherlands..
最衰我派晒d手信丫.. 等我去完Hungary 再比你丫.....
[嘩... 我聽完之後.. 飯都食唔落]
之後又話.....
你男朋友去左北京丫... 唉.. 我就慘啦..
我男朋友係UK丫.. 都唔知幾時返丫..賺錢賺到傻丫佢
之後佢問我幾錢人工喇..
我咪話9千5百幾...
佢又話.. 呃.. 你咪高過我囉..
我話. 咁我做左3年幾囉.. 差唔多啦..
[我覺得自已講得好大體架啦..語氣又係傾計個d語氣]
佢又話...唉.. 咁又係. 我個Fds做左幾個月.. 人工都成萬啦......
我心諗.. 你咁講咩意思..我又唔係同你鬥高人工.. 又係你問我先....
仲有好多..好多.......
呢餐好似係背脊骨落咁..
我又唔想下下同佢頂到咁行...我覺得朋友黎..傾下計咋嘛
你洗唔洗好似句句都要叻過我咁者...頂到咁行先
呢d人..我諗係自尊心作緒丫....
食完今餐.... 應該幾年後先至再搵佢...........
多謝各位睇...
發洩完
作者: porkchophell    時間: 2005-10-27 06:41 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

哈哈~~~
這種朋友, 我相信見一次已經夠了.
只是懂得'曬命' 的人. 有什麼好處呢?
不用掛心, 嘴巴生在別人身上.
她喜歡講什麼是她自己的自由.
面對這種人最好當耳邊風聽罷就算.
因為我覺得她這樣講就是要讓你勞氣.
你被她激怒就正中她下懷呢.
平常心面對這種事.
人都會生活得開心些.
不過換轉是我, 我一定毫不留情地反擊.

作者: manman288    時間: 2005-10-27 07:18 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

下面引用由天童凱2005/10/27 06:21pm 發表的內容:
今日約左個好耐好耐冇見既朋友食Lunch..
一見到我.. 佢就話我肥左. 又話我點解搞成咁..
我已經冇理佢... 我話我都冇重到 .. 可能好耐冇見. 你睇唔慣者..
之後一路食飯.. 一路傾...
...
呢d咁ge pk見得唔小,
咩都要踩住你,你高過佢咩,
佢由會話你,你著得自然d,,佢話你著得Cheap~~~~~~~~~~
好LA,,搵到一樣野佢反駁唔到你GE,,咪講佢D FD有幾好幾好~
呢D 人HK多得很,
我之前有個同事~~同我咁高咁大,
有次同佢出 旺 角,,,,
一路行,,佢就一路話呢樣Cheap個樣Cheap~~~~~~~~~
食野有話Cheap~~~~~~~~~一路由話難食,
咁佢由食晒個碟飯??
我最玟GE係,,我要去旺中令番D野~~~~~~~
佢竟然同我講...MANMAN我唔入去,,你自己入LA,,
我係門口等你,,,我問佢WHY唔入~~~~~~
佢竟然答我,我睇唔起入面D人????
起初我己為廳錯,
咩睇唔起入面D人AR ???
願來佢話入面D人佢覺得好Cheap,,
賣由好買由好都係好Cheap,,
我廳園之後好嬲,
行埋朗 豪 坊佢由發表埋佢GE膠論,
唸,,MANMAN我都話朗 豪 坊兜MOVE GE LA..
我行埋朗 豪 坊我以後唔搵佢,,
呢D人成日睇低人,,踩你唔死咩,,佢地就唔開心,
佢成日話D OLCheap,,買千零玫化妝品~就走~~~~~~~~~~
由話佢地搵得小~~~~~~~~~~
個次我真係忍不住鬧番佢~~~~~~~好嬲好嬲
人地雖然無你搵咁多,,但人地有學識WOR..
大家識GE野唔同,唔好人比人,,比死人,
MANMAN學識有鬼用咩,搵多D錢總好,,
我就話番佢,,一個月薪$13000玟,
有咩用,如果13000玟同學識比我選擇,
我一定選學識,,起碼有學識,,
唔使連填份英文表都唔掂~~~~~~~
月薪$13000玟,,我打你買晒野黎用,買晒LV個D
你真係明點用咩,真係值咩,,
ON膠膠跟人去買,咪白癡,
佢廳園之後好嬲我咁話佢,,而我都好嬲佢咁ON膠膠

呢次之後佢就唔係我面前講埋呢D膠論,
佢就係我後面講~~~,,
不過算LA,,反正唔會見,,唔會搵~~~~~~
哈~~~~~~~~
在這個現實的社會裡,
即便是遭受旁人無情的冷落、批評、否定,
甚至排擠,也不能表示你就必須哀聲歎氣、自怨自悲,
唯一能否定你的人,只有你自己!

作者: 靈亞    時間: 2005-10-27 08:43 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

糟了...有時候我會不知不覺的變成這樣...(不過沒以上情況般討人厭)
大概是自卑感作祟...強烈的自卑感從心裡流出來...
所以我好憎自己...
作者: joe198663    時間: 2005-10-28 05:04 AM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

天童凱, 放鬆一點吧!
別和這種自大狂計較! ^_^
我想你那一位朋友腦裡定是缺乏了什麼...
她們所說的一切全是沒有經過腦袋去分析...
這種人實在是太自大了...

如果我是你, 我不會生氣...
因為她只是想''曬命''罷了...
不過是想炫耀什麼...
根本與自己無關...
我聽過了就算...
亦不會羨慕她什麼...
也不會妒忌她什麼...
一會兒後, 我就會忘了她這番廢話...

盡管她說到天馬行空也好...
如果與自己無關, 就不用放在心裡...
如果你生氣的話, 反而正中了她的下懷...
其實她只是想藉著這番說話去惹你生氣...
好不低能的行為...
說不定她只是''吹水'', 全是假的也不定...

其實你該慶幸才是...
因為她不是常處於你的身邊...
''曬命''過後, 她就消失了...
腦裡不消一點空間去記憶這件無聊的事情...

而且你也比她活得好...
至少不用拼命地去炫耀自己...
又不用拼命地去找人缺點...
你不用像她一樣累...
不用炫耀什麼, 所謂''有麝自然香''...
相信你的生活定是比她平穩, 安逸...
希望你那個朋友會為自己的作為而慚愧吧!

作者: 雷.仲恩    時間: 2005-10-28 06:02 AM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

這種人是自悲罷了。
如果我見到對方是這樣的人,我就不會再跟他/她聯絡
免得苦了自己。
所以我能稱為「朋友」的人就越來越少囉~
不過,跟這樣的人談,苦了自己,談些言之無物的事,簡直是種折磨
作者: vling2884    時間: 2005-10-28 05:22 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

這類人在現今社會比比皆是..
勸樓主也沒必要為此大動肝火..
在下亦曾有閣下類似的經歷..
對方還是結交五年以上的朋友..
真不明白他們抱着甚麼心態待人..
畢竟也算是相識一場..
為何總愛像漫不經心奚落別的??
難道這種言行舉動能代表..
身份同地位更高人一等、勝人一籌??
若果是真的那我會為他們感覺可悲..
而應付這種自命身嬌肉貴的人..
我通常都採用避之則吉的方法..
盡量減少或直接斷絕來往..
相信這些上等人缺少我呢一個朋友..
亦不會對其生活構成多大問題同影响..

作者: lovebetty    時間: 2005-10-29 11:37 AM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

是呀!!我都很討厭這些自大的人...但偏偏我身邊相識已久的好知己....是個很自大的人....經常炫耀自己...從來都不想過我的感受........我當佢係兄弟...佢就當我係契弟.....
作者: 天童凱    時間: 2005-10-31 10:51 AM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

我覺得相識一場總算朋友.
我仲諗住開開心食餐飯.. 聚下舊.. 傾下最近點......
點解佢梗要踩低我黎台高自己?!
而家越諗越憎呢D人丫!!

作者: Kaiserin    時間: 2005-11-3 05:18 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

我都有個差不多的所謂朋友, 次次來電都話自己升職!  跟住就會問我打工打成點!  好討厭!  所以我決定唔同呢o的cheap人做朋友!  費是自己受氣!  我就唔會同呢o的cheap人食飯同聽cheap人o既電話!  I don't want to waste my precious time & money!
作者: hide    時間: 2005-11-4 10:57 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

要是我,頂多離開
再不和此類人來往...
作者: vincentlok    時間: 2005-11-14 12:29 AM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

下面引用由manman2882005/10/27 07:18pm 發表的內容:
呢d咁ge pk見得唔小,
咩都要踩住你,你高過佢咩,
佢由會話你,你著得自然d,,佢話你著得Cheap~~~~~~~~~~
好LA,,搵到一樣野佢反駁唔到你GE,,咪講佢D FD有幾好幾好~
...
我睇完天童凱  個POST係諗住回覆佢
點知道見過MANMAN你個POST覺得比較吸引
因為你個朋友衰過 天童凱個朋友成百倍
你個朋友就真係不知所謂
正一井低之蛙﹐
仲去睇小人真唔死都無用
自己搵過萬零蚊個月
當自己搵百幾萬個月敢
你叻有人叻過你
你睇小人﹐人地更加睇小你
大家做朋友係睇人地既人品同修養
錢唔可以衡量一個人CHEAP唔CHEAP
同埋無端端﹐人地又唔識佢
佢又唔清楚人都可以話人地CHEAP
總之講你個朋友都浪費時間
MANMAN我覺得你唔好教精佢嗎
我覺得都日後佢就好知道最CHEAP 果個係佢自己
MANMAN你真係要帶眼識人
有問題果D就自己小心啦

作者: tto004    時間: 2005-11-14 04:15 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

MANMAN你個朋友就真的很cheap,所以不談那個人也罷。
不過對於天童凱的朋友,我覺得你有這樣的朋友還是很不錯的。
我記得我以前也有這樣的朋友啊。每次跟他們談天以後自己都氣得不得了。之後就想•••他媽的!我一定要成績比你們好給你看看。之後我的成績就比他好了。
以後他們找到工作以後常跟我說有多少錢多少錢。我們都是做建築的。他加入的工司是大公司,他做的東西很尊門的,所以可以做得很efficient。而我做的是小工司,一腳踢,所以我開始的時候做錯很多事,常給老闆罵,也賺錢比他少大約60%啦。
而我聽到的也是他又升啦,又加人工啦,之類的。所以我也是超生氣每次想到他也是想•••幹!
之後因為我一腳踢的關係,一年半後我對房子(我住在外國,我是畫2-3 story的房子的}有很好的了解,就自己接自己的活來做了。 當然啦,現在那些以前活得比我好的朋友都沒有找我了,他們的薪水再怎麼也追不上我了。
所以嘛,有這樣的朋友要好好珍惜。他們比好朋友好很多倍啦。好朋友只會令你安逸。只有這樣的朋友才會迫你上進,給你動力。
童凱啊,你就多生些氣吧。& 努力 & + oil.

作者: janethugo    時間: 2005-11-14 11:06 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

童凱,man man,
我覺得你地對住呢d人唔使嬲囉...
當佢係反面教材就可以..
通過我遇到呢d人,
我會唔出聲,由于得佢講,佢講講吓無癮就自然會收聲.
因為我覺得"冷落d咁ge人最好ge方法就係唔理佢..唔出聲"
每次遇到呢d"朋友",我都會覺得自己的個性是多難能可貴...
雖然唔係好好,但至少唔會令人覺得惡頂先啦~~
作者: 天童凱    時間: 2005-11-15 06:54 PM     標題: [發洩]好耐冇見既朋友

tto004 ,
聽完你說. 你也很本事.好佩服你!
Manman,
你的朋友也真係好好笑丫..
比著我係你..我真係唔知點丫!! 哈哈!
不過跟那些人, 我不想跟他們比丫...
我係個安持本份既人..我唔仲意同人比.
我爸爸成日同我講.. 佢比你食多一舊,佢又唔會肥d...你爭黎仲咩丫?!
正如, 你同佢比.. 你比佢好..你又唔會肥d. 又唔會瘦d咁!
我有我既原則.
個一核真係好唔開心同好嬲...
但跟你們說完..發洩完.又見到你地既回覆.我已經冇放呢件事係身丫!
這個朋友我應該年幾后先搵佢丫.
畢竟都係同佢相識一場, 希望幾年后再搵佢.. 佢唔會係咁啦!!!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0