標題: 秀茂坪前生 [打印本頁]

作者: ribber    時間: 2005-5-16 09:10 AM     標題: 秀茂坪前生

秀茂坪以前...是一大片墓地!!
前身名為.....掃 墓 坪!!
以前通地官財...!! 後來政府收地!!
發展舊式公屋....都有一系列鬼怪事件發生...!!
舊式公屋拆毀....現在是 順 利/天/安 村到 寶達村等一帶!!
我將會說出, 我的 所見 所聞 所撞.............
作者: gallon    時間: 2005-5-16 09:13 AM     標題: 秀茂坪前生

的確...
呢帶成日都有怪事..........
我表姐都係住順利
作者: curious5354    時間: 2005-5-16 09:33 AM     標題: 秀茂坪前生

summer時在那裏當過企街sales/promoter
其實也不大覺得有什麼不妥…
沒有什麼怪事發生…
只是覺得…
入夜後…街道變得十分冷清唷!
作者: *千千*    時間: 2005-5-16 10:32 AM     標題: 秀茂坪前生

我住秀茂坪的..住左十幾年啦
聽就聽得多,見過一次,我牙媽成日見..
作者: mikemike7252    時間: 2005-5-16 10:51 AM     標題: 秀茂坪前生

見到乜野呀你地、快D講啦吾好賣關子啦!!!
作者: christywong    時間: 2005-5-16 11:14 AM     標題: 秀茂坪前生

每次經過望向秀茂坪也有一種陰沉ga感覺la._.
作者: *千千*    時間: 2005-5-16 11:26 AM     標題: 秀茂坪前生

我成日夜晚落街行..
其實秀茂坪而家好左好多架喇∼
之前未起新樓個陣仲恐怖*
試過半夜三更聽到d鋤地聲..
作者: chan1    時間: 2005-5-18 02:21 PM     標題: 秀茂坪前生

因為這是發生左一中可怕事件,就是[618山崩事件],是香港最大件事的山崩事件
作者: JS    時間: 2005-5-18 10:15 PM     標題: 秀茂坪前生

下面引用由gallon2005/05/16 09:13am 發表的內容:
的確...
呢帶成日都有怪事..........
我表姐都係住順利
我都係住順緻苑∼對面係順利∼
之前我有朋友在順利玩手仙∼撞哂鬼∼
真係好邪咖
作者: freegoman    時間: 2005-5-19 12:56 AM     標題: 秀茂坪前生

我己前住係秀茂坪,一住二十幾年,折樓時才搬走,但我沒有遇過鬼怪的事情,真係touch wood。
作者: yankior    時間: 2006-6-4 09:56 AM     標題: 秀茂坪前生

管理員按:無意義回覆。
作者: 蒼空智晶    時間: 2006-6-4 11:01 PM     標題: 秀茂坪前生

6.18事件的而且確係死左好多人...就係因為咁所以先至有咁多關於佢既鬼故出黎...係我既記憶中有一個係咁樣既...
有一次落好大雨,咁有人見到一個阿媽同個仔/女抹面,但係d街坊見到佢地所抹既,係七孔所流出黎既泥...
希望我無記錯呢個鬼故係咪同呢件事有關係...錯左既話請指教
作者: SNIPERBOT    時間: 2006-6-5 12:48 AM     標題: 秀茂坪前生

小弟是以前秀茂坪舊區"八層"16座出生.到了差不拆卸重建前已搬走, 6.18雞寮崩山坭事件係最多人知o既. 跟住o個度變左"曉光街公園" 我細個o個陣叫o個度做長樓梯.聽聞o個度係最多野出現(雖然我未見過) . 我最記得o既野就係我去樓上某個哥哥姐姐屋企玩. 夜晚玩到夜就o係埋屋企o訓 (一齊o訓蓆o訓o係地下) 望住個天花板.成日都聽到有人玩波子聲.(但係o個度係八樓.對上就係天台)o個陣時還以為有人玩緊波子.....
印像中街坊傳得好勁o既吾係秀茂坪村.反而o係"長樓梯"附近o既金茂坪戲院同埋隔離o個d樓(我地街坊叫o個度叫做"新樓")我剛剛問一問老媽.佢都話秀茂坪d街坊都話o個度好猛.想問詳細d....但老媽話吾記得 -.-"
作者: 蒼空智晶    時間: 2006-6-7 11:49 PM     標題: 秀茂坪前生

係我既記憶中,條長樓梯係咪死過人?定係只係跌傷人?請問知道既可唔可以話我知?
作者: fungchiyuen    時間: 2006-6-9 10:42 PM     標題: 秀茂坪前生

我前兩天乘小巴途經秀茂坪紀念公園,當時又係好大雨,望埋去好似有陣煙霞罩住那一帶,總係覺得那一處仲有"一眾"陰魂聚在,其實618雨災都三十多年,仲咁猛...
秀茂坪以前唔係墳場,反而愛民村佛光街一帶係,先前就係修路掘到一些骸骨。
作者: 傻婆珊    時間: 2006-6-10 11:30 PM     標題: 秀茂坪前生

管理員按:無意義回覆。
作者: playgroundtw    時間: 2006-6-28 10:56 PM     標題: 秀茂坪前生

我住順天差唔多廿年,而家仲住緊,唔多覺有野。不過就覺得特別陰涼........
作者: caesarl    時間: 2007-6-14 02:20 PM     標題: 秀茂坪前生

秀茂坪原本叫蘇矛坪,後來先變掃墓坪...
無亂嚇人啦!住甘奈,無怪事發生過,除左波子聲果d.....
作者: angelalovecat    時間: 2009-10-2 04:32 PM

我都係以前住過秀茂坪村,但我有好恐怖的感覺 ...
作者: zming    時間: 2009-11-24 12:15 AM

我係新樓起好..算頭批搬入秀茂坪既...而家計落都住左有10年以上...
10年黎都冇遇過怪事...我住呢幢仲有2個人跳樓...
話特別陰涼都唔多覺...
我諗秀茂坪都算山上丫..大風同涼都算正常掛...
作者: xp0080    時間: 2010-8-20 09:14 PM

感謝您的分享.
期待您的所遇到的事

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0