標題: [抒發]我對攝影和潮人的睇法 [打印本頁]

作者: porkchophell    時間: 2009-3-29 01:56 AM     標題: [抒發]我對攝影和潮人的睇法

最近和一班愛好攝影的朋友討論很多問題.
因為自己對攝影是抱有很大的興趣.
發覺現今香港社會, 愈來愈多人擁有一部單反(單鏡反光機)
不論男女老幼, 中學生或所謂的潮人都身上掛上一部.
但是大家不覺得這個風氣簡接令到我們喜歡攝影的人蒙上一個不好的印象嗎?
好像街上很多所謂的'潮人' 身上掛著一部單反. 而他們從來都不是拿出來影相的.
只是掛在身上示威一樣. 更大談他們是攝影的'愛好者' 但他們的作品都是拍一些飾物, 死物, 杯碟食物就為之攝影. 令到很多不懂的人只會覺得'前清後蒙' 為之好相.
但究竟他們知道什麼是構圖嗎? 什麼是'光圈', '快門' 和黃金分割法嗎?
現在變成了自己為興趣拿相機出來拍照給人指指點點身上的器材. 什至把我們和潮人掛鉤.
感覺是一種侮辱. 有時真的希望自己的興趣不是攝影. 而是別的東西.
作者: vinamix    時間: 2009-3-29 07:02 PM

不要這樣說吧 我也喜歡攝影 art / design
我當然明白你感受 就算美術史都有分不同時期 又或者一d反派一d..不懂美術既人批評..就如印象派一樣
我本人好鐘意印象派
但係好既攝影好既構圖永遠不會被人忘記
如果沒有你地既影相人表達哩個世界
其他真真正正欣賞攝影創作既人
就冇可能再與你一樣有同樣既感受用另一個角度或空間睇哩個世界
我有一本書係大陸buy... 全部都係記者反映世界黑暗既反面戰爭..饑餓...如果沒有攝影機身處係hk既我... 我又可以睇到自己身處的另一邊的世界嗎...
我還是感謝相機既發明
朋友不要氣餒~~還有我們喜歡art既朋友..唔會因咩潮流..而被他們操縱...
作者: cho_ming2    時間: 2009-4-1 04:28 PM

我係古舊派
仍然享受菲林單反、黑房技術、120同永遠無法預測實際效果的風琴機

魚眼鏡、 Lomo 實在係菲林式 photoshop, 太低手吧
數碼單反,即影即睇,無晒令人期待既 moment

無享受過一過真正 studio 既 "photographer"
永遠唔會明白數碼單反同菲林單反既分別
其實每 set 一支燈,都係個有趣既過程
每一張爆光既即影即有 tester 都係一個有意義既成長
作者: porkchophell    時間: 2009-4-1 11:46 PM

我係古舊派
仍然享受菲林單反、黑房技術、120同永遠無法預測實際效果的風琴機

魚眼鏡、 Lomo 實在係菲林式 photoshop, 太低手吧

無享受過一過真正 studio 既 "pho ...
cho_ming2 發表於 2009-4-1 08:28 AM
我都好想試下古舊的菲林, 有機會我應該會去上堂參加一下. 又或者試一下父母三十年前買下來的菲林機(如果還可以用的話) ... 因為自己對攝影都蠻有興趣, 雖然是初學. set 燈這上暫時未在拍照上用過. 只是以前學電影的時候學過. 相信應該不會太大分別吧!
作者: 室女    時間: 2009-4-21 09:02 PM

我係古舊派

無享受過一過真正 studio 既 "pho ...
cho_ming2 發表於 2009-4-1 04:28 PM
用數碼, Lomo就是低手?
我諗你應該好好去重新反思一下Art既意義~

自問影相資歷我不算很長, 應該只是幾年吧...
老實說, DSLR普及化有好也有壞的方面, 的確, 在價錢及交流上, 人多了, 自然思維也多了
可是說真的, 我不太喜歡香港好多影相既人就像成世未見過女人一樣, 圍在女model面前亂影一通, 有高抄有低抄...這種行為才是令其他人對香港攝影愛好者產生偏見既主因
作者: simo    時間: 2009-4-21 10:50 PM

其實影相都係個人喜好

但求開心姐

好似我咁去旅行從來唔會搵啲"景點"做佈景

但大部份人也以此為樂

無乜所謂啦

投其所好姐

無話邊總品味先叫高定低嘅

其實有很多港男(無貶義)也對單反有比我深的認識

我絕對說不出那款機那牌子有甚麼分別甚至甚麼價位,他們技術上亦絕對比我高
作者: porkchophell    時間: 2009-4-22 12:15 AM

用數碼, Lomo就是低手?
我諗你應該好好去重新反思一下Art既意義~

自問影相資歷我不算很長, 應該只是幾年吧...
老實說, DSLR普及化有好也有壞的方面, 的確, 在價錢及交流上, 人多了, 自然思維也多了
可是說真的, 我 ...
室女 發表於 2009-4-21 01:02 PM
最大問題就是大部份人連光圈, 快門都不懂就自誇攝影愛好者. 相機掛在身上一整天都不照一張... 當飾物...
什至在下朋友幫別人影團照給旁人說... "影相係唔等人... 一輪連拍就走了!" 完全把人不放在眼內的人令我討厭.
只玩淺景深, 前清後模就是好相. 這就是時下香港人給一些擁有單反的定義.
完全把我們當作興趣的人貶低.
加上香港人文化, 喜愛先比器材再比人, 最後才比相.
令到像我喜歡的人十分不快.
作者: 仲恩Lewis    時間: 2009-4-22 10:01 PM

其實講器材當然有好多野可以講,但講器材之前,係應該講左個人技術先。

好多人都係花好多心機係器材上,忽略左點樣「影一張相」呢樣係腦裡面最基本亦應最先做既野。我老豆其實都係「器材意淫」既一份子。見佢用幾萬靚既機走去影女,真係有一種說不出的喜劇感。
作者: 西施    時間: 2009-4-26 11:24 AM

你不必覺得侮辱, 要是他們把照參加什麼比賽, 一定不入流.
技術是高是低,行內人一看便知, "好野"始終有人欣賞的.
只能說那些人是無知.
作者: zming    時間: 2009-8-11 12:12 PM

我會同人講, 我鍾意影相, 因為我冇skills=)
我覺得你會覺得不忿係正常, 因為我都覺得d人濫用左「攝影」呢2個字
攝影同攝影藝術..我覺得係完全2樣野...攝影係實用性多..報紙果d..
但係一關藝術事...咩機都可以影...關鍵唔在於機...在於幅相..
而家d人好多都如你講既掛部機係到扮哂野...但我覺得有更多人都係想用相機留住時間既一刻
只不過佢地以為冇技術但有機就叫做攝影...以為有機=有技術..
此為一大誤會也
作者: porkchophell    時間: 2009-8-11 11:31 PM

買機送技術是現在marketing 的重點. 你看電視某品牌的廣告就知道他們的商業手法.
鼓吹人人都是攝影師. 就是看中了香港人心中那份炫耀感....
作者: zming    時間: 2009-8-17 11:25 AM

但係我覺得技術既真假係可以睇得出=)
呢D就係睇咩人影, 唔係睇機lo
老練既人就算用傻瓜機影, 都可以係佳作
唔識既人用pro到爆既機影, 都可以係垃圾~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0