標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享] [打印本頁]

作者: 惡涼    時間: 2005-10-3 07:21 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

唔知大家有冇在屋企聽過珠子落下.又滾陣就消失o既聲音.尤其係半夜時..
大約都係訓覺時樓上傳來ga..聽說係鬼行過o既聲音..問左我2個friend.佢地都話有.
唔知大家係咪有冇聽過~投個票[hidepoll]
作者: aso    時間: 2005-10-3 07:45 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我聴過,周時喺天花板 -- 滴....滴 ..滴滴,频率由慢變快,通常 3-4 滴左右,聲音好似你手揸住粒波子,鬆開手跌落地弹咗幾下咁,據說呢 D 係你安喺屋企的祖先,不是街外的。不過我就唔 confirm。
有沒有朋友聽過呢段傳聞 ?
作者: z124x010521v    時間: 2005-10-3 08:47 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我是住公寓..我每天晚上讀書時吽爾都會聽到>. 作者: 鬼仲    時間: 2005-10-3 11:15 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都聽過...成日都係咁.,.,.,不過掉左一下再一下再一下就冇左喇
作者: herman8296    時間: 2005-10-4 12:24 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我小時候住西貢
一家人住在二樓連天台
平日都會上天台玩
天台很大
大約千多尺
平日可以放風箏和燒烤
天台放了很多我的玩具
當中有一大桶波子
我差不多每晚都聽到一些拉家具的聲音
有幾晚聽到波子聲
我怕會有人偷
所以不肯睡
一連幾晚要媽媽給我上天台看
媽媽當然沒理我
最後還給媽媽教訓了一頓
作者: 死神天使    時間: 2005-10-4 12:45 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有聽過
而且成日(好多晚)都有添!!
不過有聲的時候
在下又感覺唔到d咩喎!!
所以都唔知係咪真係有靈界朋友出現!!!
作者: lonelymoon    時間: 2005-10-4 01:22 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

其實曾幾何時已有人解釋左呢個現象,
係因為建築結構上真的會擺一0的波子0係樓與樓層之間,
係防止冷縮熱脹情況出現既! 可以問問有做建築既人.
作者: mj21816    時間: 2005-10-4 10:44 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我自己都聽過
亦知道有好多人話聽到的時候
就係有一點靈體係旁邊
但我未試過聽到之後會見到
(因為本身我自己見到)
但我以前做建築有關的工作
工程師話我聽個點係鋼筋發出的聲音
同鬼怪野無關
只係好似lonelymoon所講
冷縮熱脹的問題
因為有工程師做過實驗証明
作者: Ashnana    時間: 2005-10-4 12:30 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

以前喺公屋住就會好多時夜晚都會聽到波子聱,我爸爸仲好大聱講波子鬼-你唔好玩波子啦,落黎玩電腦)之後就好似真係聽少左波子聲
而家住唐樓好多晚11:00-12:00,有時會零晨1:00都會聽到有人拉table,同拉chair,d聱就好似table 同chair都好重,要用好大力先拉得到.咁我想問依d拉table拉chair又點解既呢!!!
朋友親身經歷 :
細個同亞姨去酒店玩,玩到好累要訓覺,到夜晚2-3點其間我同亞姨就聽到上層有人好大力拉table拉chair,仲拉左好耐..細個唔識野就好大聲咁講(咁夜人地唔洗訓咩)之後就真係無左聱喎!!!
到第二朝我同亞姨講點解酒店用地毯都會聽到有人拉table拉chair既????

作者: chan1    時間: 2005-10-4 01:40 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有呀!!
在晚上3時,聽到怪聲
有d像uso的聲音
是外星人嗎- -
同d一些好微弱的腳步聲
我出去看都沒人在哪,d聲就消失了
怪嗎

作者: celiaw    時間: 2005-10-4 03:39 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

小時侯住白田邨地下約120呎的鋪頭,隔另一間鋪頭便是公用樓梯口,因鋪內很熱,晚間常常會熱醒,曾多次聽到樓梯口有女人哭泣聲,聲音有些悽涼,感到毛骨悚然。
(二樓的垃圾房曾經有女子給姦殺),不知道是否有關?
波子聲、拖鞋聲及拉傢俬也聽得多,不過習以為常了。
作者: pipii5757    時間: 2005-10-4 05:30 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

怎麼沒個建築師出來說兩句.
真是那熱漲冷縮的波子.
還是那鬼魂行過的聲音呢.
真還一直以是好玩的小孩在玩波子吔
作者: curious5354    時間: 2005-10-4 06:51 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

又是這個問題…
回答的多數是曾經聽過
但已經有了很多理智的解釋
最普偏的有兩個
第一個可能是水管發出的聲音
有表示這是因為水經過水管做成相應的壓力
令水管跟牆壁做成物理現象發出聲音
另一解釋就是跟建房子時所用的綱根
不論新式或舊式房子都有所謂「主力牆」
即最主要用以承托樓房的牆壁(包括天花)
當鋼根受到氣溫的影響,冷縮熱脹時
綱根便會有細微的變化,道理一樣
它跟牆壁產生物理作用,發出聲音
作者: 虎朝    時間: 2005-10-4 09:31 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我訓覺訓訓下既時候無端端紮醒,奇
怪既係我隻狗係咁吠我和聽到好重
既腳步聲=.="
作者: rayrayxo    時間: 2005-10-4 10:19 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我3年前租住一間連天台的村屋 , 有些時候都會聽到波子聲 , 最怪的是 , 我個睡房就係天台位置, 透過玻璃門就可以望到天台出面 ...咁先恐怖....因為成憧樓都搬走剩下我同地下果家人咋.....!! 晚晚零晨2點會有高跟鞋上落樓梯聲...真係好驚嚇囉....
作者: 惡涼    時間: 2005-10-6 06:51 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

但是都要半夜12點後訓覺時才聽的到
真係鋼筋發出的聲音嗎?
點解鋼筋白天唔會有聲音呢?
作者: ericatiger    時間: 2005-10-6 10:00 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都成日聽到波子掉地聲同拉桌椅聲....
冷縮熱脹發出d聲.why 咁似波子落地聲.由慢到快.重複幾次又冇左?
作者: Celinediane    時間: 2005-10-7 12:16 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

唔知點解,一到2:00a.m我成日都會聽到樓上有波子聽架
作者: neosinon1989    時間: 2005-10-8 03:15 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我試過零晨三四點聽到電鑽聲之後有個女人笑
作者: 59bbchun    時間: 2005-10-9 04:52 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

傳說 話係鬼差黎 ga 聲黎     -_-
作者: petsman    時間: 2005-10-9 07:59 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

波子聲同拉傢俱聲夜晚我都有時聽到,有時都幾恐怖下..
係廁所既時候會聽到有d野好大力咁跌落天花板既聲音@.@
作者: 無上    時間: 2005-10-9 08:03 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

好像各位都有這種情形耶...我在自個家中時12點之後...也是會有這種聲音耶..
作者: hyc11    時間: 2005-10-10 06:53 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

下面引用由惡涼2005/10/06 06:51pm 發表的內容:
但是都要半夜12點後訓覺時才聽的到
真係鋼筋發出的聲音嗎?
點解鋼筋白天唔會有聲音呢?
好簡單姐, 日頭你熱呀麻, 咪脹lo, 又點會整到D波子? 你夜晚會有溫差, 有溫差就縮, 縮就郁到D波子drops gei聲啦
不過我又想問D professional gei人士, 點解跌波子同拉家具聲係成日一齊出現?? 拉家具聲冇得解釋啦掛? 同埋淨係夜晚先拉, 唔係日頭, 同埋我係聽到樓上, 就唔係我屋企 (其實所謂家鬼說法有D唔岩, 我阿爺阿麻係我出世先前就死左lu, 咁多年都投哂胎啦)
回上面 : 夜晚聽到電鑽聲都驚架啦= =仲要聽到女人笑, 咁鬼德州電鋸gei =.=?!
作者: addoil    時間: 2005-10-11 02:27 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我細個個陣住係石硤尾...
係屋企晚晚都聽到波子聲嫁...
D 聲係好似有 D 波子跌左落地...
之後係地下碌黎碌去咁...
但係個陣以為係樓上玩波子...
所以冇理到...
而家搬左去青衣就再冇聽過啦...
作者: 眼睛123    時間: 2005-10-12 11:21 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有听过咯...不过是在我工作的地方 不过都是晚上值晚班的时候 当所有人离去之后 二层到三层时常就会 听到有人敲打地板 还有人跑步的响声 我同事还看到人影.....等等
作者: tsubasalam    時間: 2005-10-14 01:09 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

九九年農曆七月十四,大約零晨三點左右,我聽到窗口有兩至三個人講野,雖然不知道內容,但足以吵醒我,接著五分鐘之后,我又聽到我的客廳傳出一輪嘈雜聲,當然我是肯定這裡是沒有人的,
作者: rttkamet    時間: 2005-10-14 05:07 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有人解釋過啦! 係物理現象來的, 而且樓上的人是我媽的朋友來的, 都唔會覺得恐怖啦!
作者: GENERATION    時間: 2005-10-14 05:14 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我以前住頂樓都聽到天花版有波子聲
樓上已經是天台
仲有以前住過村屋地下, 晚上成日聽到拉登聲

作者: Justinkinson    時間: 2005-10-15 12:46 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

之前唔係有人話過咩??
話咩因為工程關係!!~
要放d波子落去唔知做咩??
所以會有d咁既聲~
作者: wingsugar    時間: 2005-10-17 04:28 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我細個住tuen mun 友愛......記得細個...大約讀幼稚園時,每次在留下八樓朋友家過夜.我都會聽到怪聲.是從屋外傳來的,到我而家至知我當時常聽到的聲.....應該是`````[鬼夜哭]
作者: haha2005    時間: 2005-10-18 01:47 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

波子聲聽過,但係最近訓時都聽到有人行同跑既聲,我一開眼就睇唔到有野喎,當我一閉上眼一陣d聲又出現了!!
作者: 思月    時間: 2005-10-20 05:08 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

下面引用由lonelymoon2005/10/04 01:22am 發表的內容:
照你咁講,就唔係波子跌落地嘅声啦~!如果D波子係固定係樓與樓層,咁應該係用水泥整实咗先岩咖,又点会係跌落地下嘅声呢~!!!!
作者: pennycmh    時間: 2005-10-22 11:31 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有聽過,,,,,,,,人地話係起樓時放在水泥中俾靈界小朋友玩
作者: OMI    時間: 2005-10-25 12:13 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有听过,不过一般都系夜晚十点至十二点至有!我一直以为系楼上的小孩在玩,但林深一层楼上个细佬得2岁,一般都吾会玩到甘夜啦!但又碍于屋主系我妈朋友所以无大胆求证。不过,每晚呢个时候我只狗都会吠得好犀利,搞到我地经常比人投诉!
作者: jason534    時間: 2005-10-29 12:45 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

波子聽係水管既聲音...已有科學解釋,不用怕......
我有次半夜講到有收音機聲先可怕....><
仲有成日聽到有人大聲講粗口......= =(我樓下有桌球室.....)
作者: olderhorse    時間: 2005-10-31 12:37 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

差唔多晚晚都聽到啦.....兩三點個陣一定有...移枱丫..波子轆嚟轆去...仲連撞牆反彈聲都有.... 不過有一次聽到好似有人係度dum地丫...好驚...我屋企樓上冇人住嫁...>_<
作者: miranda72    時間: 2005-11-2 12:16 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

其實呢d係「家鬼」整出嚟既聲。
佢覺得悶咪玩下羅,冇野架,唔駛驚。
我由細聽到大都冇事發生。
作者: LoveCafe    時間: 2005-11-4 09:43 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有啊... 我呀媽話係上面玩波子..諗起真係好驚
作者: 音風雅    時間: 2005-11-5 10:26 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我成日都聽過 D 波子聲同堆枱櫈的聲
不过我家在最高的一層耶
樓下也沒有人住(因為幾年前發生過兇案,嗰晚我仲聽到佢地[死者]既慘叫聲呢)
作者: 車仔健    時間: 2005-11-14 02:31 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有呀,經常都聽有聽到…依家都有呀!有時仲好似推緊d傢私聲添…點解呢…?
作者: grandu35157    時間: 2005-11-14 09:29 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我之前聽過~~依家冇~~
聽果震好次好恐怖~~
有時聽到有水聲~~
不過去廚房或廁所又沒水迪落黎~~
作者: lifred    時間: 2005-11-15 04:35 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我也有聽過,那時候並沒有什麼特別奇怪的感覺,但,看過相關文章之後,心裡卻開始毛毛的...=.=
作者: temple    時間: 2005-11-16 05:01 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

成日都聽到d跌波子聲ga la, 雖然相信鬼神之說~~~~但係邊得黎咁多靈界朋友呀?......我都記得聽過人地話, 應該係結構上o既問題。反而大家有冇成日聽到屋企張梳化、騰椅好似有人坐落去o既聲??? 我覺得仲恐怖
作者: SGRLTO    時間: 2005-11-17 07:26 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

聽過!!你試下大陸有冇呀?一定要係屋仔唔係香港果d如果仲有滴滴聲ja係有野啦∼如果唔係點會無啦啦有波子聽呢?
作者: mini-baby    時間: 2005-11-19 03:27 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我試過住村屋, 明明天台咩野都冇, 夜晚聽到有人行黎行去既聲, 唔敢上去睇.
我有朋友住粉嶺花都, 佢成日俾樓下果個人投訴, 話佢半夜係到車衫, 管理員陪受害人上到我朋友屋企, 又搵唔到衣車喎, 好奇.
但我舊時住荃灣的時侯, 成日夜晚聽到樓上有高跟鞋行路既聲, 後黎mammy 八下, 問管理員, 原來我地樓上有個女人, 佢做夜總會, 所以聽到既聲係佢返屋企時發出.
所以有時我地聽到係真, 有d 係靈界發出架.
作者: Lakeli    時間: 2005-11-21 05:29 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

真是没有科学理论的玩意~~~不理解~~从哪里来的~~大概是心理有点点不平衡?
不知道~~忽略~~~
作者: smartball    時間: 2005-11-22 04:10 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都有聽過呀~
我最初重以為係d小朋友係度玩添…
乜原來係那些東東行過?邊個講架?
作者: freeskyw    時間: 2005-11-23 09:15 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

係呀~~!我都有聽過呢d聲,都聽過有人話係屋企有神櫃的話祖先的
聲音,我覺得又好似有d關係,因為我係我屋企冇聽過,因為我屋企冇
神櫃,但係我係我親戚屋企訓覺o個陣就聽過,佢屋企有安神櫃架!!
所以唔知係巧合定係真係祖先的聲音呢~haha~!!
作者: devilgodx    時間: 2005-11-23 10:46 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我以前住有一到就成日都聽到...真係好似有人灑一大咋波子落地咁架,不過之後搬o左幾次都冇再聽過lu~
作者: 365452020    時間: 2005-11-26 10:30 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我聼过`````我仲以爲是樓上d細路玩波子`````原來係`````````
作者: teawaterpo    時間: 2005-11-28 08:52 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我聽過幾個有關波子聲ge原因
1:有牛鬼蛇神黎到捉其他鬼(中國神話似的)
2:有鬼特登整聲去嚇你(帶惡意)
3:石屎層因日夜溫差熱漲冷縮發出聲音
4:水管藏於石屎層內,有人開水時,會嗆得好勁...震動石屎層發聲
  (有個讀電機的朋友話當冇 用水時,冇啦啦開水喉,水壓係好大的)
5:另一個朋友話我知,舅父做房屋署,佢話工人起樓時係"特登"放入波子,for 鬼玩唔好去搞人, 仲話d水泥包住晒d波子,"聞"實晒中間冇空間,,,但鬼就可以玩=~="(唔知點解)
我就信第5個,因為個frd個舅父做呢行話佢知的...
我估曹博士死口都話係3同4喇= ="
作者: kkay8513    時間: 2005-11-28 11:39 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我間唔中會係夜晚3點左右聽到高跟鞋行路d聲.. 但係停左之後又聽唔有開門既聲...>"<
作者: 小笨喵    時間: 2005-12-7 10:02 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有聽過捏...還常常聽到勒...感覺毛毛的
作者: tracyyls1982    時間: 2005-12-9 04:26 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

文字文字[glow=255,red,2]文字[/glow]
作者: axiuluo    時間: 2005-12-22 07:08 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有听过啊~!其实我白天也有听见啊,我以为是楼上的小弟弟玩玩具的声音,很正常的啊,就是那种项链珠子掉地上又弹起,落下的滴滴声音
作者: littlelilith    時間: 2005-12-23 10:57 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有聽過波子彈地聲, 但有人解釋話係石屎冷縮熱脹所致
(我就唔係好明個理論係點, d聲咁似波子彈地...)
又有樓上搬台搬椅子的磨地聲, 不過應該真係有人搬野吧?
又有零晨三四點有小孩/女人哭聲... 但我諗可能係有人情緒失控...
作者: 大頭怪嬰    時間: 2005-12-28 11:00 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

下面引用由lonelymoon2005/10/04 01:22am 發表的內容:
無錯!
呢位人兄講得對!
因在白天的時侯比晚上高大約2度左右,
所以一些例如:木,食屎之類的傢具,天花板收縮而出現"咚咚" \ "啪啦"的聲音,
大約3~6次左右,如早上熱度高,晚上下雨的話,
聲音更大!

作者: 朽木留亞    時間: 2005-12-29 04:46 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

下面引用由大頭怪嬰2005/12/28 11:00pm 發表的內容:
無錯!
呢位人兄講得對!
因在白天的時侯比晚上高大約2度左右,
所以一些例如:木,食屎之類的傢具,天花板收縮而出現"咚咚" \ "啪啦"的聲音,
...
我都聽過呢個講法, 不過d 聲真係好似玻子跌在地上的"達達"聲....
聯想成"鬼行路"聲的人真係好好聯想力 :-)
作者: Tongue    時間: 2006-1-3 04:15 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

Some Engineer explains that the sound is caused by thermo expansion of the re-bar inside the concrete.
作者: zafar    時間: 2006-1-5 03:27 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

It so >.<=.==========================.==============================
作者: kevin78133    時間: 2006-1-7 02:00 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

恩..想時候常常聽到...就像珠子掉下來的聲音.....可是長大後就沒在聽到過了...那個聲音都很接近....就好像在自己的正上方的樓上...那不可能是熱帳冷縮的原因......不可能會向有個珠子掉下來的原因吧
作者: kevin78133    時間: 2006-1-7 02:03 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

那像一個玻璃朱掉下來的聲音勒...能解釋一下是什麼原因嗎
作者: 天同    時間: 2006-1-13 12:30 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有聽過,重有拉枱和椅既响星.就算比你解釋是水管發出既,但是沒有理由在廳中間和自己的頭上最清楚的,水管真的佈滿在天花板嗎?
拉枱和椅既星,有時一連幾晚都聽到,一想到夜媽媽重有人拉野就好驚.
我家沒有安神位的.
作者: 飯飯飯飯    時間: 2006-2-15 12:01 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

arm arm先聽到...拉臺聲音.....細個個時聽得極為頻繁..而傢樓上已經成傢人移民過咗加拿大,但係仲係時不時聽到
我而傢好驚啊
作者: siuyung    時間: 2006-2-15 01:04 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

在舊屋常常都會聽到, 在新屋就很少了
最可怕是半夜聽到門外有腳步聲, 但由防盜眼看出去卻什麼也看不到....
作者: 阿o左    時間: 2006-2-17 05:57 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都有聽過...
但係...我聽人講...係大夏問題....唔關呢d野事嫁bo~~
係唔係我就唔知啦~~~
作者: donnerou2006    時間: 2006-2-18 06:56 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我小時候經常聽到.但當時是以為樓上的小孩玩波子.大個之後才想到凌晨有小孩玩波子嗎?聼嫲媽說樓上那家人有一次沉船意外中死了母親和两個小孩...
作者: calvinman    時間: 2006-2-25 11:30 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我之前都有聽果,好似人地打保齡球禁。
不過最近又無晒。
作者: 混吉小天使    時間: 2006-3-18 05:58 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我聽過草鞋聲,由遠到near~~~~~~的門口~~
作者: 傻MI    時間: 2006-3-18 11:12 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

Z
                              Z
我晚晚都12點幾    Z    ,有時都會聽到拉家具的聲音```聽朋友講話係死神來佐!

作者: REMIX仔    時間: 2006-3-21 08:05 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我自己都聽過,不過聽慣左都唔覺有咩特別~
作者: 某某    時間: 2006-3-25 06:51 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我還滿常聽到的!
唸書時代因為實習的關係常在換住處,
不論搬到哪都有聽過!
作者: weiweigg    時間: 2006-3-27 11:35 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

最近兩三個星期經常聽到有類似波鞋底與地闆摩擦的聲音....嗟嗟聲,十分清晰....
作者: KEANE915915    時間: 2006-3-30 06:06 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

管理員按:無意義回覆。
作者: ccssvcki    時間: 2006-3-31 09:04 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

aiya~
我1100左右都會聽到d波子聲
不過一直都以為係樓上d人跌左野!!
原來係...
作者: cellina    時間: 2006-4-1 01:03 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我最常聽到的聲音是打牆壁的聲音(尤其是晚上11-12點)剛開始我們還以為是隔壁在打牆壁出氣(壓力大).後來住久了.我就到隔壁的隔壁鄰居去問.結果他們說我家左右都沒有人住.我聽到打牆壁的聲音是人家只有放祖先牌位的空房子.只有要拜拜才會有人來.拜完後就離開.根本沒人在這更何況是住在這裡....
作者: nanamer    時間: 2006-4-2 02:47 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

尋晚我間房都聽到d怪聲呀!!!
咁大個女都未遇過呢d野ga!!
大約深夜2:00度, 我熄燈訓覺。
訓左唔係好耐(大約15mins 度),在我半醒狀態,
突然聽到張床隔離有個BB 係度喊,仲要喊到好犀利, 好大聲!!  
(好似要特登嘈醒我咁)"
我心諗"唔好嘈啦!!我想訓覺呀"
但個BB 仲喊得更大聲!!
嘈到我訓唔到,搞到我完全醒哂!!!
我唔知何來會有BB 喊聲,我屋企又無BB。
我真係覺得D 喊聲好煩,所以想起身開燈睇下,
點知....
我全身都郁唔到。
就算我用盡全力都係郁唔到。
之後,當我有番知覺後,我就聽唔到個BB 喊聲啦~
我拿拿聲開燈訓覺!!因為諗番起都覺恐怖呀!!

作者: 阿特蘭提斯人    時間: 2006-4-2 11:53 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

作者: jimmy1980    時間: 2006-4-3 05:41 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都經常在夜晚聽到波子聲... 不過似乎此外並沒什麼異樣...
另外有時睡不著... 近天光時也會聽到「類似」腳步聽... 不過我也沒有多想...
作者: musicso    時間: 2006-4-5 08:48 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

因為工作關係,每夜都會獨在家中對著電腦至凌晨三'四點左右,
每次聽到聲音的時候,通常是在一點過後至四點前,
雖然暫時還沒有辦法證明這是甚麼聲音,
但是靈體的出沒,絕大部份是靜悄悄的
作者: wakaka123123    時間: 2006-4-6 07:54 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我試過係半夜聽過一啲好恐怖既尖叫聲,
持續左幾十秒,
之後有重物墮下既聲音,
之後問番屋企人,
佢地全部都話聽唔到......
作者: cpy6887    時間: 2006-4-7 04:38 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

呢個我記得係果啲死左既小朋友係度玩緊既聲"如果佢頑皮既話可能會一路玩你玩到你病"
作者: AlienVirgin    時間: 2006-4-8 03:19 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我經常在半夜1-2點左右..
聽見樓上有似有d野跌落地下既聲援...
唔單只甘..仲有鑽野...撞野聲.....=_=
但樓上冇人住ga la∼
作者: ar蔚    時間: 2006-4-8 03:29 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我成日sleep之前都聽到有珠仔落下d聲~.~"
特別係10到11戈時一定聽到
作者: 小恩    時間: 2006-4-9 11:31 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

就是有珠子的聲音對吧
我常聽到
我都以為是樓上的人掉的呢
原來大家都有經驗?!
作者: 仇愁    時間: 2006-4-10 01:59 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我住公屋的
經常聽到有波子聲
後尾調遷
而家住的單位仲大獲
黃昏開始偶然有波子聲
半夜會有拉野的聲或者波子聲.....不過拉野為多

作者: 劍    時間: 2006-4-10 05:24 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

前晚一熄床頭燈就開始有怪聲
女聲黎o既
Room Room聲咁叫
開頭以為車聲,但聽清楚唔係車聲黎
而且好冇節奏
搞到我覺得不安訓唔著
跟住心入面唸左一次六字大明咒
把聲即刻停左
都冇再聽倒怪聲啦
作者: elinGbaby    時間: 2006-4-12 03:54 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我想問..如果真係鋼根既聲.咁點解朝頭早冇.淨係夜晚有?=)
我都有聽到拉凳既聲..不過淨係夜晚有=)
作者: yvettewong    時間: 2006-4-12 04:21 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

听人哋话,细个嘅时候听到係好正常呢。大个之后就唔会呢。我而家都冇听过。
作者: 12410800    時間: 2006-4-12 06:57 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都聽過......但我都好想知 lee d 聲究竟有冇解釋既呢?
作者: 1784    時間: 2006-4-15 01:36 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

作者: fancle    時間: 2006-4-18 03:28 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

到底系物理现象定系灵异事件??到底信边个呢∼∼之前系酒店度听到人地拉凳既声,但系酒店房间都系有地毯嘎∼∼又系点一回事呢?∼∼觉得越来越多既谜团啊∼∼
作者: abc88    時間: 2006-4-18 07:24 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

證實左啦...
係因為夜晚小人用水,加上泠縮熱脹,大廈ge水管同石屎之間有一條空隙,所以一但有一個人開水,水ge力會令水管震動,敲打石屎...發出聲響...
曾經有人做過一個大廈模型,發出ge聲音果然一樣...
所以唔洗大驚小怪~~
作者: hoksum    時間: 2006-4-18 09:56 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我也常常聽到波子墮地聲, 有時一粒, 有時一堆, 也有拉登聲, 有時也有電鑽鑽牆聲。
拉登和鑽牆不出為奇, 畢竟是有人住, 波子聲反而覺得不尋常了。
因為波子聲往往都是達達達達達.......是墮進地面的聲音。
有人說是鋼筋收縮聲, 但我覺得, 如果鋼筋收縮至發出聲響即表示鋼筋的表面與石屎表面磨擦, 也表示鋼筋已經與石屎分離, 結構會有問題嗎? 而且收縮時會發出聲音有規律, 一堆波子聲又怎樣解釋?是很多鋼筋同時收縮?
有人說是水喉振動與石屎磨擦聲, 聲音有規律不用說了, 如果平日有留意就發現水喉是很少藏在石屎裡面的(厠所廚房除外) 目的是方便維修吧.... 開水瞬間關水的水鎚作用好像也不至於形成波子聲。
另外, 有人說把波子放進結構裡面減輕冷縮熱脹的影響..... 我實在想不到波子對舒緩冷熱問題有什麼作用, 試想像一粒脆弱的玻璃珠受壓, 瞬間就粉碎吧..... 還會出現墮地聲響?而且是有空間給它下墮才有聲音的......
作者: y54123    時間: 2006-4-23 05:34 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我聽過呀...好多時我都唔理佢....仲有時聽到D類似煮野食的聲音....但係冇人係廚房架..
作者: 小肥    時間: 2006-4-26 04:45 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

有啊!!!
      我細個住o個間屋, 差唔多晚晚準時12點幾就有波子聲, 以前細個以為樓上d人係道玩, 連我亞爸都走過上樓上嘈, 叫佢o地唔好o錦嘈, 但樓上就話佢o地已經訓o左無人會嘈, 我同亞爸當然唔信, 到第二晚又係12點幾又有波子聲仲唔只, 波子聲之如有時仲好似有個大原球係屋頭滾去屋尾, 有時真係嘈到都訓唔到, 有一晚我亞爸又上去嘈但拍o左好耐門都無人, 我亞爸就覺得奇怪返到屋就問我仲有無聲, 我話係佢出去之後大約2-3分鐘就停o左, 到o左第2日同我個fd講(當時我住2樓我個fd住3係樓, 不過是令外一邊, 我住o個到個lift係中間然後分開左右兩邊), 我個fd話o個家人前兩日去o左旅行喎! 我即刻停o左一下, 我就話夜晚樓上真係有波子聲, 但我個fd就話可能係其他層數發出...^ ~ ^
       之後我聽過好多有關波子聲出現的傳聞, 如水管發出的聲音, 鋼根受到氣溫的影響冷縮熱脹時發出的聲, 科學角度睇好似好合理, 但點解呢d聲永遠只是係夜晚(仲要係11/12點後)先有而且仲會定時定後呢? 如果係自然應無論任何時間都會有o嫁係唔係! 令外就係家鬼講法, 其實每一間屋都會有d我o地未必見到的朋友同我o地一齊住, 除非你有陰陽眼或時運底如果唔係你住一世都未必見到佢到, 而佢o地會保護間屋唔比其他靈體進入, 如有其他靈體進入時佢o地會趕佢o地走因而會發出一d好似波子聲的聲音, o錦亦即係我o地每次聽到波子聲的時候, 係有d唔應該入o黎的朋友入o左o黎.........

作者: tyronethl    時間: 2006-5-4 06:12 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我住公屋頂樓,有時都聽到上面有珠子聲等等的雜聲,不過我比較信科學性的解釋,例如雜聲係其他單位傳到樓上,所以無咩點理.
點都好,如果夜晚得自己一個,聽到都比較心寒...
作者: 利夫    時間: 2006-5-9 03:36 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我有些做建築既朋友話,果D聲音只不過係石屎冷縮熱脹所發出的聲音
同鬼怪無關∼
作者: chung1219    時間: 2006-5-10 02:41 AM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

下面引用由惡涼2005/10/03 07:21pm 發表的內容:
唔知大家有冇在屋企聽過珠子落下.又滾陣就消失o既聲音.尤其係半夜時..
大約都係訓覺時樓上傳來ga..聽說係鬼行過o既聲音..問左我2個friend.佢地都話有.
唔知大家係咪有冇聽過~投個票
又係波子聲囉 ! 以前聽收音機說到是有科
學解釋 , 有些說是跟剛筋 , 有一說法則是
水管和溫差有關 .....
我以前住舊式屋村就經常聽到 , 依家搬走
就無聽過喇。
唔止波子聲 , 仲有搬運???聲 , 有次我聽
到仲心諗﹕「小 ∼ 夜媽媽至搬野.....X+Y..」
之後我走上樓上查看 , 根本無人搬野 ! 真係
離乜奇 !

作者: 法蘭西斯.R    時間: 2006-5-10 01:01 PM     標題: 大家有冇在半夜聽過個聲音...[分享]

我都有啊
細個到而家都聽到
仲要係住響我樓上果家人
到而家都冇仔女
咁先驚

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0