標題: 屯門兆康邱子田紀念中學 [打印本頁]

作者: 碧根鮑華    時間: 2004-11-9 07:52 PM     標題: 屯門兆康邱子田紀念中學

呢d靈異事件係發生係我家姐間學校既.
佢話發生係佢F.2既時候,應該94年到啦!
1.有一日我家姐同佢個同學食完lunch返班房(聽佢講唔知係201,202定301,302喇),個陣時都幾早下,班房得一個男仔係度做功課.而我家姐同佢個fd就坐番自己位傾計(佢地係坐係最尾個排既,後面係壁佈版),傾傾下,佢地突然聽到有一把大約廿零三十處既女人係度唱歌,但係我家姐同我講話d歌唔係流行曲,未聽過既,好似好舊咁,不過d旋律好好聽.我家姐話佢哼得好正.佢話佢地個陣時唔係好驚,當冇野.大約維持左10分鐘到,其他人陸續返黎d聲就冇左.佢地事後問個個男仔聽唔聽到,個男仔話佢都聽到,不過就冇理到繼續做功課.
2.亦到係F.2既時候,有一日上中史堂,差唔多成班都訓晒覺,只得我家姐同埋幾個同學係度做其他野,個阿sir無端端講錯野,有把女聲係度話'好瘀呀,呀sir.'仲要係度笑.過左一陣就冇左喇.小息既時候冇訓個d人都話聽到把女聲.(但係我就冇問到家姐case1同case2既女聲相唔相同)
3.我諗讀呢間既學生都知禮堂既唔知邊度(我都唔知)掛住左好多風鈴.我家姐話佢阿sir同佢地講有風鈴既原因係有一晚個miss做野做到好夜,佢就叫校工唔洗鎖禮堂個門,等佢鎖.當佢鎖好門轉身走既時候,佢聽到禮堂裡面有細佬既笑聲,當佢拎番轉面,佢見到好多綠色既細佬係度玩..之後個miss就暈左...個miss之後點我家姐就冇同我講喇..之後就請左d法師黎收左d細佬入風鈴度..我家姐話禮堂個台下面間房陰氣好重!
我以前住兆康個陣時夜晚經過間學校長期都開住燈..聽人講話除左防賊之外就係個d野喇..
我都覺得間學校好恐怖.聽人講學校前身係亂葬崗(不過度度有鬼既話都話很前身係亂葬崗).
同埋隔離又多蕉樹.有野都唔奇.唔知有冇人可以提供關於呢間學校既其他鬼故呢??唔該晒^^(好多人都話呢間學校好似係屯門係最猛鬼既)THX~~~
作者: sze393    時間: 2004-11-10 12:49 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

猛鬼學校....??
我之前都係住屯門架...!!
但又唔覺你講o個 d 野喎...??
我知道係屯門有一間"何x堂"中學都幾猛架...!!
作者: hohayo    時間: 2005-3-15 11:04 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我冇聽講過
"何x堂"中學我聽人講過
屯門仲有一間伊x蘭小學聽講都幾猛架

作者: 笑面之男    時間: 2005-4-14 11:52 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我之前正係讀哩間學校wo,你話禮堂個台下面間房,已經比人改建左做語言室,我入過去一次,間房好正常,不過唔多見有風鈴wo,不過未改建之前望入去,真係幾恐怖!
作者: 楚公子    時間: 2005-4-15 12:44 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

在下住兆康近二十年! 你以上講呢間學校的鬼故,似乎不太可信! 尤其係亂葬崗的講法,更加係不可能成立! (因為兆康以前係菜田,日本侵華都無來到呢度,點可能係亂葬崗?? )
我自問覺得屯門一d都唔猛 (青龍頭&屯門公路除外), 同埋兆康一直都無乜鬼故,極度普通兼乾淨, 無聊人才亂作故事吧!
作者: 雲佬    時間: 2005-4-15 01:39 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

下面引用由楚公子2005/04/15 00:44am 發表的內容:
在下住兆康近二十年! 你以上講呢間學校的鬼故,似乎不太可信! 尤其係亂葬崗的講法,更布陞?d以前係菜田,日本侵華都無來到呢度,點可能係亂葬崗?? )
我自問覺得屯門一d都唔猛 (青龍頭&屯門公路除外), 同埋兆康一直...
我都係住屯門架,但我有同學個妹讀邱X田中學,但都唔見佢話有鬼故
作者: 笑面之男    時間: 2005-4-15 02:07 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我聽過話好耐之前有一對男女學生係教員室自殺,
不過又唔多覺有乜靈異野發生,
最邪就係有人上去天台偷情,比老師捉到@@"
同埋朝早有時見到蝙蝠屍體!
作者: nightmare12    時間: 2005-4-16 05:58 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我都未聽過呢d咁既鬼古
但係何x堂就真係好勁喇,因為以前讀夜校既時候
我都試過見到一次,唔知大家知唔知道何x堂果度有個游泳池既呢,
事緣我個同學常踩車返學,好多時都泊在那裡
咁有一晚我同佢一齊行去拎返部車
就見到有個老人家坐在池側,我同我朋友都見到個老人家,正當我地唔知點算既時候,佢就突然唔見左
作者: 軍佬    時間: 2005-4-16 06:08 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

話~~~!!!佢唔係呀,所以一個人的好奇心係可以整死人ge~~~
作者: 笑面之男    時間: 2005-4-16 11:45 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

個泳池近住學校邊頭?
近住宿舍定禮堂果邊?
作者: b仔∼    時間: 2005-4-17 12:16 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

其實我都知道有間咁既學校 不過冇你講得咁恐怖
不過我都聽過"何x堂"好似仲猛
作者: 5354superman    時間: 2005-4-17 09:30 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

我中學就正正係讀你地講果間"何x堂"呢~~~而小學就係讀你地講果間"伊x蘭".....
"伊c蘭"其實係一間回教校學,果度真係有好多鬼仔(巴藉外國人),但我讀佐咁多年,就無遇過咩怪事,只係聽人講d洗手間有野....
至於"何中",個泳池響正hall 側邊,以前真係死過人,好似唔只一次.....最後封了....上年更比新校長填平了,而家無佐啦~~   
"何中"的怪事真的好多呀,我五年前我中二果陣就有幾個隔離班的同學同d高form玩碟仙....後來就在bio室鬧鬼.....個大肚miss嚇到果日即返了家....
我開頭都唔信,以為被人呃,但第二朝早會上阿sir都講,叫我地唔好亂玩靈界野(因我地係基督教學校,so阿sir會講),仲響  "其土" 果陣特別提到添
其實果有好多怪事的,可能係40年歷史的關係吧~~
作者: nightmare12    時間: 2005-4-17 11:28 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

係呀,以前返夜校既時候,果個白面校長都會提醒我地唔好行去泳池果邊
除左泳池果件事之外,我在籃球場亦都見過呢d野
話說果日我同個朋友一齊唔返學(夜校走堂係一件好正常既事),去左對面既波樓篤波,打到咁上下,原來都打到十二點,咁就送我朋友返家,佢就住何福堂附近既村屋,送完之後自己返家,行經學校既時候,見到有兩個人形既野在籃球場中間,當我見到之後,佢地就慢慢咁行返學校近山邊既位置,都唔係叫做行呀....係叫做飛......

作者: kamly1    時間: 2005-6-2 11:06 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

me too我讀1aga~個豬xx校長話危險唔比我地入
作者: 三木太郎    時間: 2005-6-7 12:02 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

個swimming pool冇填平喎,唔好玩跇,個swimming pool長期都會有2塊樹葉係水面...唔多唔少,係2塊!!!
作者: ro    時間: 2005-7-4 01:55 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

我都住係個到仲要對住 我都冇點睇到有的咩(我有個的眼) 只係只有一次我小學同學 都係個到讀 中左野 之後成個人 變哂 一日(收)過1日 之後搵左c父先冇事  長開燈都係樓梯 個到多
作者: by    時間: 2005-7-21 05:39 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我住響呢間學校附近,搭車番家會經過,
單睇外表呢間學校真係無咩唔妥。
我有朋友讀呢間,佢話風鈴係真既。
同埋話其實仲有其他野...〔呀,佢話遲 D 講我知〕
作者: carrie1129    時間: 2005-11-20 06:28 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我都是住屯門的,伊x籣小學真係好猛,因我哥哥小時是讀這間學校的,曾經試過惹到d野番屋企,上左佢身講說話時還變得時女時男,於是我爸爸拿了一雙紅筷子夾他的中指,完事後翌日便帶他到我公公打工的廟,公公寫了到符給我哥哥,而且每晚亦要訓符枕才無事。
作者: 璋    時間: 2005-11-20 06:44 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

我讀邱記ga...........冇咩點聽過d咁既野........只係聽過hall入面有地下室........個間野d校工話幾年前有人因為入去之後中招......最後死埋..........
學校正門有個邱公像........聽聞話有人見到個像跳舞.........最後上兩任校長將個像cut剩個頭lo
作者: getghost    時間: 2005-11-21 09:32 AM     標題: 屯門兆康邱記中學

我都是住屯門.......出生至今.....
三間都那麼猛?我聽到未聽過........奇怪........
何x堂不出奇,附近那麼多棺材店,還要有些"飛碟"墳在附近。
我也想知我讀的學校有沒有那麼猛?
我讀的是呂x才
thx!
作者: smartball    時間: 2005-11-22 04:25 PM     標題: 屯門兆康邱記中學

聽你咁講,又好似幾恐怖喎~
但屯門兆康苑之前係亂葬崗就唔多信了…
作者: l0velybabi    時間: 2010-5-20 10:23 PM

其實我而家讀緊f.1.係邱x田讀嫁.果個人頭像就擺左係正門口對面.而果幾個風"玲"冇拆到.只不過個而花版遮住左個風"玲".而除左2樓男廁.3樓女廁都好似有.=]而後樓梯果邊既木門封左好耐.=]不過睇落去好似唔係通去c房.係去一間教室.不過間教室封左.鋪左塵好耐.蜘蛛絲都有t!m.
作者: xp0080    時間: 2010-8-20 09:13 PM

感謝您的分享.
聽說那裡很恐怖

歡迎光臨 Cyber X-files (http://www.cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0