返回列表 回復 發帖

[公告]終於有第一宗了…

下面引用由ezratse2005/01/14 10:55am 發表的內容:
聽您講開電影,離題講一句,您說您五十元買到一句舊電影,我在香港,五大港元(H.K $5)便買到黑澤明的正版經典電影"天堂與地獄"了!而新電影多數都唔過五十港元(vcd not dvd)!可見版盜真是玩到電影商...
如果看看一些質量好的產品﹐如無間道
票房一點也不差
如果你說像煎釀三寶般的所謂“星級喜劇”
你要我出5元去看電影兼買DVD我也覺得肉痛。
說盜版和下載打死電影商並不是一個好的說法。
正確來說是盜版和下載提高了市民的消費標準。

當香港有100萬人用BT or Winm(可能唔止)x,當佢一日可以捉一個都要捉100萬日.....
個個都係度唸住"點會咁快捉到我呀",所以無可能分享絕跡

咁多位.
我覺得好可能都係海關或者電影商的手法吧.
因為係暑假期間不是大部份人都聽到傳言話有人俾海關捉嗎?
但係我問過我阿爸.... 佢係一名海關.
佢話無咁既事...但係今次如果係真既佢就未同我講.
因為佢之前同我講係d電影商同政府既手法.
因為電影商俾好多壓力政府.
所以政府用rumour去打擊.
因為我阿爸話好難做到.
第一海關資源唔夠去做搜查.
第二. 要用好多錢同時間去做.
所以做到唔係一日既事.
因為係香港既商家佬不停俾壓力俾政府但係唔俾錢去做.
試問政府又點會用錢去搞呢?
不過如果我有最新消息我會講俾大家知.

下面引用由porkchophell2005/01/14 03:35pm 發表的內容:
咁多位.
...
當然不夠資源了
天天把資源放在掃蕩翻版... 董建華過份天才....

下面引用由porkchophell2005/01/14 03:35pm 發表的內容:
咁多位.
...
所以在下在此之前說,海關話捉倒人都是嚇人多過會繼續捉人,他兩個幾月,才捉到一個上載檔案的,下載者去外國網絡download就無法!成百萬人,點捉?
拿,唔好話我話,這位被捉的天王會有機會走得甩!

下面引用由JammyLee2005/01/14 12:30pm 發表的內容:
如果看看一些質量好的產品﹐如無間道
票房一點也不差
如果你說像煎釀三寶般的所謂“星級喜劇”
你要我出5元去看電影兼買DVD我也覺得肉痛。
...
嗯嗯 ^o^
我同意喲~
其實只要那齣電影質量好的,
不只無間道,
最近的功夫也是呢,
栗房收入也不錯。
事實上近期的所謂「好看」的電影,
我個人完全提不起興趣…
就連用BT下載也嫌令電腦受損…  =.=
認真好的,
我再給貴少少的價錢也沒所謂,
在電影院看,
無論音響各方面總比下載的好吧,
而且又不是時時看…
難得有較好的戲上場,
好像「功夫」,
我特地早一天去買戲票,
怕買清嘛…
上映功夫期間,
也是我看到少見的人流「逼爆」電影院的情況出現。
好戲怎會沒人看??
不知現在的電影人是否因有BT的存在而心淡,
(不好意思說句 ^^" )有點「交行貨」之感覺…
小時候看電影的次數比現在還要多呢…
嗯~
所以我覺得電影市道差,
有非法下載並不是唯一的原因。

下面引用由ezratse2005/01/14 04:30pm 發表的內容:
所以在下在此之前說,海關話捉倒人都是嚇人多過會繼續捉人,他兩個幾月,才捉到一個上載檔案的,下載者去外國網絡download就無法!成百萬人,點捉?
拿,唔好話我話,這位被捉的天王會有機會走得甩!
^_^
哈,
我也懷疑政府有多少人力和資源,
捉到那麼多人…
講真,
那麼多人,
被捉到的機會真的很微…
我想被捉到的要買買六合彩…(滿十八的)

我以前聽我阿爸同事講.
佢係屬於電腦部既.
佢話佢地既工作主要係check d人用既software.
好難去特登搵人去捉非法download.
再者download 既人俾人捉到都可以話係俾自己用.
好難去證明俾人睇佢會send俾人.
如果佢地要打擊的話. 咁樣係要改法律.
更加難....
再者佢地打擊download 既人治標唔治本.

下面引用由porkchophell2005/01/14 11:03pm 發表的內容:
我以前聽我阿爸同事講.
佢係屬於電腦部既.
佢話佢地既工作主要係check d人用既software.
好難去特登搵人去捉非法download.
...
!!!!!!!!
..........
我對這句感到無言﹕
“再者download 既人俾人捉到都可以話係俾自己用.
好難去證明俾人睇佢會send俾人.”
幫我問問你爸爸 (的同事)
他們不知道BT的技術是下載的同時上載嗎?

下面引用由JammyLee2005/01/14 11:14pm 發表的內容:
!!!!!!!!
..........
我對這句感到無言﹕
“再者download 既人俾人捉到都可以話係俾自己用.
...
我想,BT上載時是上載封包給不同的電腦,不會一整個software都send 給同一人如果給人捉了,也可以認話「系啊,我上載左D野比人,不過D野好像不是一整個software!」只得D封包,點告?