返回列表 回復 發帖

高街鬼屋

下面引用由suri2006/08/10 05:47pm 發表的內容:
有?人入过去看过入面系咩形势啊?
變左做政府福利機搆啦依家~
高街再冇鬼屋架啦~~已經成為歷史啦

高街鬼屋

下面引用由ryuchan2006/08/10 03:17pm 發表的內容:
请问你说是大约三十年前的事,但高街鬼屋只系荒廢了廿年多,甘果时会唔会真系有人住呢?
高街鬼屋前身係精神病院, 戰時就比日本人用過, 唔係住宅來的, 就算未荒廢都唔會隨便比人住(除非你是精神有問題),  唔好一聽見鬼屋就一定係舊住宅來的呀!

高街鬼屋

管理員按:無意義回覆。

高街鬼屋

下面引用由ryuchan2006/08/10 03:17pm 發表的內容:
请问你说是大约三十年前的事,但高街鬼屋只系荒廢了廿年多,甘果时会唔会真系有人住呢?
我說是大約二三十年前,為何你要說我說大約三十年前呢?還有我說是大約嘛。為何為要這樣問呢?

高街鬼屋

突然發出打字機聲.....還開著了燈啊!
會不會以前這坐鬼屋是打電報的地方,即第二次世界大戰
好有可能日軍在高街附近殺害了許多平民和打電報的人!!
高街是船街??對嗎?
我不清楚....高街也經常鬧鬼..我勸大家夜晚不要經過那兒

高街鬼屋

高街在西營盤賽馬會診所對上,船街在灣仔。我估高街的鬼比船街多,因為以前死很多人。曾有人在高街鬼屋外徘迴,差點兒被鬼搞,好在當時有朋友有陰陽眼看得到,借意叫走他,才沒事發生。

高街鬼屋

管理員按:無意義回覆。

高街鬼屋

I can't believe I have the same experience 23 years before
at the same place and same situation

高街鬼屋

下面引用由ryuchan2006/08/09 04:17pm 發表的內容:
请问你说是大约三十年前的事,但高街鬼屋只系荒廢了廿年多,甘果时?唔?真系有人住呢?
我相信閣下是太年輕了,連高街鬼屋荒廢了多久也搞不清楚。
高街鬼屋自60年代中後期已是半荒廢,當時只有地面一層日間給社會機構短期運作過。之後已是露宿者和吸毒者的地方,80年代已完全荒廢,90年代初發生火災,後保留高街外牆,改建成現時的樣子(也超過10年了)
除露宿者外,二戰後高街鬼屋不曾有人住過。