返回列表 回復 發帖

[原創] 各位相信有破地獄嘛 ? 有試過嗎 ? 搵朋友抑或親友 ?

[原創] 各位相信有破地獄嘛 ? 有試過嗎 ? 搵朋友抑或親友 ?

下面引用由CHUNG12192005/05/30 06:18pm 發表的內容:
你們都搞錯了 , 我所講的是....帶陽間的人落地獄 , 所謂的『 地獄之旅』.....
想請問一下,樓主所指的『 地獄之旅』,是否『 觀落陰』?
因為以小人所知『 觀落陰』也就是遊地獄的意思,而且這些『 觀落陰』多是由一些神打師傅進行的,一些高道行的師傅是不用蒙眼、不用時辰八字、不用符令,差點只要指指鼻頭說是神功弟子便可以成行。但比較小心的師傅多數在台灣和檳城。

下面引用由CHUNG12192005/06/09 05:10pm 發表的內容:
不如你同cammy 4016 兩位是但一位....就這個論點去搞個投票玩玩吧 !! 哈 ~
其實我放低晒ga la,唔好remind我啦.車伯母話兩個都對.
本來............,何處....................

下面引用由米飯2005/06/10 04:28pm 發表的內容:
其實我放低晒ga la,唔好remind我啦.車伯母話兩個都對.
本來............,何處....................
是呀..兩位都沒有錯,兩位也是對的....
因為米飯兄說的是最早期的道教,
在三國時已有。
而cammy姐說的是佛教出現幾十年後佛教分支出來四教之一的道教,
在這事的道教和最初的不同,
因為加入了佛教的思想和配合,
所以兩位都說得對,
只是道教的現變較大。

我公公過身果時見過,不過我果時好細個.只係知道有道紙穚.有隻雀,同埋中間有堆野(其中一樣係瓦片) 個道士圍住d野走來走去,跳來跳去. 打下地下之類之類咁啦.又有d火噴起. 其實如果當係一種睇表演的心態去睇,我覺得都會好睇gar. 咁當然我唔想咁快睇多次啦.

下面引用由車伯母2005/06/10 05:09pm 發表的內容:
是呀..兩位都沒有錯,兩位也是對的....
因為米飯兄說的是最早期的道教,
在三國時已有。
而cammy姐說的是佛教出現幾十年後佛教分支出來四教之一的道教,
...
多謝妳來調停 , 不過放心大家都是想以正視聽而已....
我與米飯是個成熟的人 , 於傾談中我相信cammy 4016 亦是 , 但交流方式易於令人誤會亦唔奇 ! 哈 ~
但始終講到發源就應該要以最早那個來作準的。

下面引用由chung12192005/06/11 00:46am 發表的內容:
多謝妳來調停 , 不過放心大家都是想以正視聽而已....
我與米飯是個成熟的人 , 於傾談中我相信cammy 4016 亦是 , 但交流方式易於令人誤會亦唔奇 ! 哈 ~
但始終講到發源就應該要以最早那個來作準的。
請算我多事一次了,
小人應為這篇文是道「破地獄」,
小人認為樓主也不希望因此而離提,
那可否再說多一點「破地獄」的資料來聽聽呢 ?
小人亦對此話提深感興趣,
望樓主見諒。

下面引用由車伯母2005/06/11 00:51am 發表的內容:
請算我多事一次了,
小人應為這篇文是道「破地獄」,
小人認為樓主也不希望因此而離提,
那可否再說多一點「破地獄」的資料來聽聽呢 ?
...
呵呵 ~ 妳怎能算多事 , 大家只是交流而已。
可能只是叫法唔同, 我想形式或者應該一樣。
例如....某位師傅曾帶唐唐落地府去搵張國榮哩一單。

香港也有啊,破地獄真正有無用就真系吳知啦,其實無事何必煩擾人家???

下面引用由sansue2005/06/13 04:56pm 發表的內容:
香港也有啊,破地獄真正有無用就真系吳知啦,其實無事何必煩擾人家???
D 雜誌講....唐唐落到去真係搵到張國榮喎 ?! 仲忍唔住喊添 , 個法師見佢咁激動怕有意外 ,就即時停止儀式。