返回列表 回復 發帖

[原創] 各位相信有破地獄嘛 ? 有試過嗎 ? 搵朋友抑或親友 ?

[這個投票最後由CHUNG1219在 2005/06/24 00:49am 編輯]

其實哩樣道術....早十多年前我已經聽過 , 唔知道香港有無呢 ? ! 我只知大陸和台灣亦有....
如果試過的網友, 不妨講講感受啊 !  多謝各位....[hidepoll]
檔案區相關檔案
靈異新聞
塌樓慘劇頭七 馬頭圍道哀悽 親友街坊祭亡...
【本報訊】昨日是土瓜灣馬頭圍道45塌樓慘劇的頭七日子,從早到晚都有法事在附近舉行,四名罹難男女死者的親友及街坊到場拜祭及超渡死者亡魂,眾死者親友在拜祭時顯得十分...
靈異新聞
街坊超渡墮樓慘劇兩死者
【本報訊】馬鞍山耀安邨日前發生墮樓壓途人奪兩命慘劇,邨民經籌款後,昨聘請10多名道士在慘劇現場進行四小時的超渡法事,希望兩死者安息及街坊安心,但未見兩名女死者的...
中國傳統信仰
陽間鬼城「酆都城」
在酆都城有一座景色優美的平都山,是道教七十二福地中的第四十五福地。根據東漢的《列仙傳》和晉朝葛洪的《神仙傳》書中所言,在漢代,曾有王方平和陰長生等人,棄官到此修...
靈異新聞
龔迷信 手袋放曾施法筷子
【本報訊】龔如心生前所做與風水有關的事件多不勝數,除了種生基外,龔在寫字樓以及華懋的睡房中亦設下風水陣,擺滿各類風水物品,其他人不得亂碰。她甚至連每餐用膳亦與風...
討論區相關主題
[認真討論]大家對道教有咩睇法
水馬騮作怪三疊潭,85年大埔碗窰谷...
[思考問題]甚麼是茅山術
討論哲學遇上天使和惡魔!

[原創] 各位相信有破地獄嘛 ? 有試過嗎 ? 搵朋友抑或親友 ?

下面引用由cammy40162005/05/30 03:52pm 發表的內容:
你們都搞錯了 , 我所講的是....帶陽間的人落地獄 , 所謂的『 地獄之旅』.....

下面引用由米飯2005/05/31 06:58pm 發表的內容:
係咪大迷信呀?
一群人攞條毛巾包住對眼,坐定定,
跟住個法師又唸經,又燒符,仲周圍騰,
爭在未跳埋舞,跟住有D人會係腦海出現奇怪影像,
...
澳門o個位司徒法正師傅....亦懂得此道術 ,
佢間中都有上怪談做嘉賓。不過我就唔清楚....
香港有邊一位師傅識用 !!

下面引用由米飯2005/06/04 09:28am 發表的內容:
我記得道教是我們中國,最源遠流長既教派,而佛教係
?唐朝先由印度傳入中國,先後有序.
哩幾句說話俾你快過我講添....嘿嘿 ~
講真樓上位女仕話﹕『 道教亦係由佛教始創 』哩類說話....我都係第一次聽到咋。

台灣早兩年好興哩家? , 收費一般是...當時大約港幣 $ 700 至 $ 2000 左右 , 另外亦要視乎客人需要落到地獄第幾層 ,總之越低收得就越貴啦。 不過聽講....有能力可以帶人落到第七層以下...都無乜邊位師傅有咁高?法力 , 不過通常D人都只係落地府逛下....
有不少落過的人形容地府好似陽間....有得買飲買食 , 仲有得 Shopping 添 ! ? 真吹漲 ....呵呵 ~
問我信唔信 ? 我可以話 100 % 相信 !!

下面引用由cammy40162005/06/03 10:52pm 發表的內容:
☉☉∼『破地獄』係屬於道教其中一種儀式,道教亦係由佛教始創,道教亦有另一儀式名為『破血獄』。道?︵︵︵︵︵︵ 施 比 受 更 有 福 ︵︵︵︵︵︵
妳曾經提過妳有位朋友係道教弟子....? 咁都搞得錯 ? {@_*}~

下面引用由米飯2005/06/08 00:25am 發表的內容:
其實妳這篇文章,衹係說岀佛教既意識形態,於南北朝時,已滲入中國社會.同道教亦係由佛教始創,有什麼關係?什至乎同道教也拉不上關係.
以道教意識形態來說,可能已經有一萬八千年,直到漢朝由張道陵天師創立道?..
不如你同cammy 4016 兩位是但一位....就這個論點去搞個投票玩玩吧 !! 哈 ~

下面引用由車伯母2005/06/10 05:09pm 發表的內容:
是呀..兩位都沒有錯,兩位也是對的....
因為米飯兄說的是最早期的道教,
在三國時已有。
而cammy姐說的是佛教出現幾十年後佛教分支出來四教之一的道教,
...
多謝妳來調停 , 不過放心大家都是想以正視聽而已....
我與米飯是個成熟的人 , 於傾談中我相信cammy 4016 亦是 , 但交流方式易於令人誤會亦唔奇 ! 哈 ~
但始終講到發源就應該要以最早那個來作準的。

下面引用由車伯母2005/06/11 00:51am 發表的內容:
請算我多事一次了,
小人應為這篇文是道「破地獄」,
小人認為樓主也不希望因此而離提,
那可否再說多一點「破地獄」的資料來聽聽呢 ?
...
呵呵 ~ 妳怎能算多事 , 大家只是交流而已。
可能只是叫法唔同, 我想形式或者應該一樣。
例如....某位師傅曾帶唐唐落地府去搵張國榮哩一單。

下面引用由sansue2005/06/13 04:56pm 發表的內容:
香港也有啊,破地獄真正有無用就真系吳知啦,其實無事何必煩擾人家???
D 雜誌講....唐唐落到去真係搵到張國榮喎 ?! 仲忍唔住喊添 , 個法師見佢咁激動怕有意外 ,就即時停止儀式。

下面引用由hasumi2005/06/16 05:52pm 發表的內容:
前个月我外婆过世的时候也有做过这个法事呀!搞好久的说!!!
你有無份落去探佢呀 ? ?
搞o左幾耐 ?
收你地幾多錢 ?
能否講詳細一點嘛 ?