返回列表 回復 發帖

[原創文章]夕陽行業之蔴雀館!(已更新)

下面引用由Chung12192005/08/22 01:16am 發表的內容:
我 10 年前亦經常竹館打牌....哩 D 資料非常正確 !!
妳竟然....係個爛賭婆 ? 哈哈 XD ∼
哈哈哈...... Chung1219 我不是個爛賭婆 呀!我是有朋友是幫父親打理蔴雀館!我都入過去。

Chung1219.........哈哈哈!你才是呀!   你 10 年前亦經常竹館打牌....咁你都好清楚D規例啦!

下面引用由butn2005/08/22 04:06am 發表的內容: 我以前睇電視得知: -麻雀館雞糊打到四番(清一色都多鬼餘); -唔可以轉章叫少飛(即3飛變兩飛); -先摸牌後打牌(有人鍾意先打後摸的); ...
butn ....1:蔴雀館是雞糊至3番!最大打起....即你同時食好多糊,人家有權跟你打2番或打起!不理你吃過雞定平糊...通常比人叫打起個位嬴家會叫>>"照計"即如真係比人吃到最大3番都係比3番錢!如之前個位食糊銀碼都唔足夠比3番咁咪照計佢之前所羸既錢全給他/她....所以叫"照計"就冇錯啦!當然你有權唔打>>>離枱或看下一鋪再打!但個旺位可能已比人坐左囉!xxxxxxxxxxxx.....2: 看情況"轉章"叫糊...如叫死糊>>即你叫的牌已出齊4隻!看出現既牌多少隻!例如你叫2/3飛都要看你叫糊 個D牌出 現多少隻!但你有權叫出現少既牌...當然你是客人,但公司員工不可以!要打大路牌!xxxxxxx3: 先摸牌後打牌....打蔴雀館牌最蠢既手法!...假如你手快>>>先摸牌後打牌...未看清楚就打出去,如果有人食糊而你又有死章或番子未打...其它2位有權叫"頭家"(即單位==員工名稱)查牌咁你就要"包輸"比曬3家錢包括你自己個份錢....好貴呀!如果人地食"位位"即2番...例如你打..50/100...要比600元!xxxxxx4:唔打開口牌<<<哈哈哈!實比人叫你停口或請你離開呵!>>>麻雀館內好似有十大規條, 唔知有無人記得呢.............? 不只有十大規條, 係好多規例!我只記得好少...如離枱計算,口數自理......等等!OK..........待我問朋友拿張規例表(如有)讓大家看看吧!其實有少少唔同左...下回再討論吧!多謝大家!

下面引用由soso1282005/08/22 04:40am 發表的內容:
Chung1219.........哈哈哈!你才是呀!   你 10 年前亦經常竹館打牌....咁你都好清楚D規例啦!
規舉絕對清楚 , 我有 3 個朋友都係我教佢地....竹館牌 D
打法同咩o野牌就要包。
喔 ? ! 我忽然記起一 D 奇怪事 ,我發覺好多人第一次入
竹館打牌....都會贏 ! 我同 3 個朋友....4 個人都係第一次
入去就贏錢。似乎有 D 邪 !!吹漲 ∼ 哈 ~
我第一次係工友帶我去 , 因為我唔熟牌例 ,我志在等開場
睇戲 , 所以打好細...『二.四十』, 點知廿分鐘後....竟然
贏近 $ 8 0 0 !! 即是贏成九底幾牌 ! 廿分鐘內咋 ....呵呵 ~

下面引用由butn2005/08/22 04:06am 發表的內容: 我以前睇電視得知: -麻雀館雞糊打到四番(清一色都多鬼餘); -唔可以轉章叫少飛(即3飛變兩飛); -先摸牌後打牌(有人鍾意先打後摸的); ...
butn~~很久沒見了!今次有朋友在網上設計一個網頁是關於這個行業,主要是介紹及給人知麻雀館的運作,牌種,也有大家好奇想知的牌例! 設計這網頁其實原因有3種! {1}希望讓有興趣或失業人仕如懂得打麻雀的基本步法可嚐試入這行! {2}主要是這何業已到青黃不接地步,老的退休...或不在!希望能訓練一班比較年青的接下去不至於這行業被淘汰! {3}最想是要給外界人仕覺不要得麻雀館是三山五嶽...有什麽黑社會背景! 現在的麻雀館~~~已多用...>娛樂公司...<就是希望比人知是一間正當有牌的公司!現時的麻雀公司裝修非常華麗...就像旺角一間新開的門面金碧輝煌!是全行暫時裝飾得最華麗一間!大家看看後....有什麽問題?我知的盡量回答大家! 揭開麻雀館的面紗之香港麻雀館希望大家別誤會設計網頁人仕!他不是教人賭錢!!! 揭開麻雀館的面紗之香港麻雀館>>>http://www.hkmahjong.hk/html/p1a.htm

下面引用由butn2005/08/22 04:06am 發表的內容:
我以前睇電視得知:
-麻雀館雞糊打到四番(清一色都多鬼餘);
-唔可以轉章叫少飛(即3飛變兩飛);
-先摸牌後打牌(有人鍾意先打後摸的);
...
butn~我就特意?你也讓大家先看看?快的麻雀牌例吧!