返回列表 回復 發帖

[討論]有人說香港男士缺乏男子漢風度,你同意嗎?

其實咩叫風度呢?
我自問我都好有風度,但係係扮出黎既
我會認我扮D風度出黎
咁仲叫唔叫風度呢?
黎如刻意幫女仔拉凳
開門
扐野
俾錢
我真係好有風度架
但係當然有目的啦
目的就係討好對方
風到其實只係討好對方既技倆
可有可無
無唔代表你個人有咩問題
有唔代表你真心對對方好
風度係門面野
要求男仕有風度
倒不如要求對方展示真性情
如果你真性情不討好,就真係你有問題

其實香港女權已經夠哂勁架啦。起碼好過日本,好過韓國。唔知足,乃人之天性也。
大家都係人,大家都係香港人,你係咩人一定要讓個坐俾你?(假設係我坐先)如果你係大肚婆就另計。
風度,講得好聽d就係風度,講得唔好聽就係無事獻殷勤, 非奸即盜。我覺得人同人相處有基本禮貌就夠。我同你三唔識七,俾番少少禮貌已經好夠。咩叫風度?係女人角度黎講,即女人大哂也。
男女平等?如果真係平等就好既。你尊重我時我又尊重你。根本唔使搞咁多野。
當然,觀音兵就好多人想做。都係有目的既。如果果d風度係發自內心既固然好啦。但係算啦,男人十之八九有風度都係有目的架啦。算啦。
呢d野成日睇架啦,男人又話女人點點點衰,女人又話男人點點點無風度。得啖笑。相處點都係在於坦誠,建基於尊重之上。又唔係一方對一方既要求。不過算啦,有人願打,亦有人願挨

哩d野好難講o既!!
你話香港男仔無風度,我又可以話香港女仔唔夠大方!!
樹大有枯枝! 我相信有風度的香港男仔數目都唔少o既...
只不過你對香港男仔有偏見姐!!

我同意靈異simon和雷.仲恩的想法.....的確有一點同感!!
睇法也差唔多.....好多人都係扮出黎!!嗚.....
好彩我唔係...因為我唔只係幫女..仲有幫男~
我只係鍾意幫人....這個算不算是風度??
還有一時女生會掉野...我也很想幫她...但我很怕羞
如果幫了她更有朋友說我喜歡她......煩-3-"
不講道理不是撒野嗎??如果她真是撒野呢?
那又......怎麼辦?

下面引用由porkchophell2006/08/22 07:37pm 發表的內容:
絕對不同意以上男生沒有風度的例子.
要說是例子, 倒不如是一方面的思考吧.
就算對方有多辛苦, 在人的想法就是.
3唔識7 就去幫忙. 也有聽說過什麼是無事獻殷勤, 非奸即盜這個句子吧.
...
你講得一D都冇錯....我諗都係國家文化唔同.....@@"

下面引用由TWKCO2006/08/22 07:07pm 發表的內容:
樓主認為香港男士沒有風度,那麼妳們香港的女士又怎樣高尚品格呢?我不見得.
總之雙方男女都有問題啦...就係啦....@@"

下面引用由JammyLee2006/08/22 06:54pm 發表的內容:
不如說﹐在文中的那些女人是“外國月光比較圓”的擁護者吧 (簡單來說就是弱智)。
這些女人只會用些不具代表性的例子。
沒有任何數據顯示香港男士水平比其他地區的差﹐反之亦然。
除非有任何確實資料或數據﹐否?..
部份我認識的男性朋友都很有風度的(包括外籍朋友), 基本上沒風度的都會被列作拒絕往來戶.....
. 最憎男人小家!!!
我也認為, 男士如能處處為女方著想, 是十分吸引的啊! 可是現實始終和理想有些出入..
我想國家文化始終不同......因為沒有風度, 也不是他們的錯......唉......
沒錯..我也承認在香港...的確沒有人會啦啦三唔識七對你獻殷勤...
我曾經試過在外國......那時候在親戚家中放暑假......
同一個朋友出去市區買東西...(因為親戚的家是住在郊區的)
回程的時候一袋二袋.....O甘岩有一架車停左...問駛唔駛幫手..送我乎一程...
我地上左車////當然啦..安全到達.....
另一件事......
就是搭飛機.......個次我因為太多行李....一路行走...
有D行李突然由車上跌下........隔離位男生望唔望下我..又唔幫我...
唔只一個.........(當時我係香港機場)...之後都係有個鬼佬幫我咋.....
我唔係話所有男士都係甘....只係發生係我身上既事就係甘....

下面引用由PKlam2006/08/23 08:56am 發表的內容:
哩d野好難講o既!!
你話香港男仔無風度,我又可以話香港女仔唔夠大方!!
樹大有枯枝! 我相信有風度的香港男仔數目都唔少o既...
只不過你對香港男仔有偏見姐!!
總之男既就比人話冇風度..
而女既就比人話唔大方....小氣....

下面引用由AlienVirgin2006/08/23 01:51pm 發表的內容:
部份我認識的男性朋友都很有風度的(包括外籍朋友), 基本上沒風度的都會被列作拒絕往來戶.....
. 最憎男人小家!!!
我也認為, 男士如能處處為女方著想, 是十分吸引的啊! 可是現實始終和理想有些出入..
我想國家�...
果然如我所料﹐只是一些個人經歷﹐是絕無代表性的證據。
但也沒關係。反正“真實的世界”都是腦袋告訴你的而已。如果這一點點的例子可以讓你generalize至一大群人﹐閣下可盡管這樣做。
但這個generalization的準確性不會很高就是了。

下面引用由AlienVirgin2006/08/23 01:51pm 發表的內容:
. 最憎男人小家!!!
我想國家?...
即使港男是沒風度,你還是要存活在這社會
社會不會因你埋怨而改變
反而會因為適應力強而加速社會"進步"(當然不代表文明)
今時今日香港女權當道
跟男人講風度,討價還價已經不合時宜
今天是男女共同兢爭的日子
風度只係用黎討好情人
你要適應一下喇妹妹仔