返回列表 回復 發帖

[分享]你最欠缺的是甚麼?

愛情:雖然愛情可能唔係人生中最重要的東西,但係我真的好希望有一個好好好好的女朋友

我選擇愛情,兩次的經歷都好傷心,令我對人生有另一種睇法,雖然現在已經成為過去,但我只選擇把過去收起,並不能夠面對,好想搵一個吾會呃我的人,我知世上有好多,但我喜歡的還未給我見到,好希望再找到我的愛情時,可以一次行到尾,吾好再有吾開心的事發生

自信和宽恕别人的心~
宽恕自己很容易,我们无时无刻都在宽恕自己,但是要宽恕别人却很难,人总是喜欢把自己的缺点缩小化,把他人的缺点扩大化。

我覺得我個人最欠缺的是時間
如果你沒有時間的話想做什麼都不行

智慧
不是說自己沒智慧,只是如果有很高的智慧,
自己可以很快的作出指示給自己應該怎樣做事情.
有更高的智慧就會更多的事情考慮在其中,
你想的時候我已經在做了,不是很有意思嗎?

下面引用由rubenslam2005/06/19 04:07pm 發表的內容:
我投了的是---寬恕別人的心~~
我覺得要完全去接受一個人的錯失~是非常挑戰
我會向著目標~努力改變自己~
^~^!@@因為~我知道改變才是最大的挑戰@@
rubenslam, 你識得自我反省, 面對並接受自己缺點之餘又肯改變, 正所謂 "知錯能改, 善莫大焉", 由此可見你係一個善良既人;
人生有好多挑戰, 如果有一日你能夠突破呢個挑戰, 你日後一定能夠屢戰屢勝!
加油呀!!!!  我地個個都會支持你~  ^^
下面引用由條野有次朗2005/06/19 08:21pm 發表的內容:
我揀左珍惜身邊一切的心
我唔知道自己揀呢個揀得岩唔岩
因為有一次我外祖母病了入左醫院   而且仲一病不起  直至歸真個一日
而家諗番起...自己好衰囉...
相信你祖母泉下有知, 一定唔會嬲你, 仲會 "櫈" 你高興, 因為你已經大個仔喇!
從今日起, 你要好好珍惜你身邊所有人, 包括親人,朋友,唔識既人,同埋敵人, 因為你地相識相見都係緣份, 唔好再俾自己日後有所遺憾~  ok?
下面引用由anakini2005/06/20 11:32am 發表的內容:
i choose 判斷能力 or like  ezratse  said its 決斷能力
i make wrong decision /trust wrong ppl all the time when i was young
endup with loads of problem from it.
eventho im elder now, but still dou...
anakini, 送你一句非洲俗諺:
"記著去時走錯了路的教訓, 回來時就順利了"
如果一個人一開始就一帆風順, 冇任何問題, 享盡眾人既恭維, 佢可能就會因此而驕傲自大, 永遠察覺唔到自身既錯誤, 咁佢既失敗亦都會係預料中事;
反而因為走錯路, 所以更認真去問路,記路, 因為有呢一層努力, 回程時自然能順利返航.
俾d時間自己好好消化呢句說話既意思, 你就會明白其實呢個根本唔係一個problem, 反而係一直有遇上學習既機會, 如果將一直以黎既經驗經歷所學到既野好好運用, 你將來必定係一個成功既人!
下面引用由火怪2005/06/20 07:20pm 發表的內容:
我最欠缺係愛情 我有愛情 就咩都可以唔要 .
係真架 ,我都無真真正正愛過 ,
要人愛自己, 首要條件係自己懂得愛自己, 次要係要懂得珍惜;
究竟你係咪一個懂 "愛" 既人呢?  一個懂 "愛" 既人, 又點會唔識得珍惜呢?
講 "珍惜", 唔淨只要珍惜愛情, 仲要珍惜自己,珍惜身邊所有, 咁樣你就係一個可愛既人喇!  又何懼得唔到真真正正既愛情呢?  ~.^
下面引用由be晞2005/06/21 06:52pm 發表的內容:
我選了別人的體諒
我希望別人體諒我的性格
我性格是從小開始都係咁
從小給家人看小..打..又不給我和別的小孩玩...
唔......不如我地打個譬喻啦~
壁虎遇到危險不惜斷尾逃生, 自傷但保存左性命;
而細小既昆蟲例如蜜蜂螞蟻等, 係遭受攻擊既時候, 就算犧牲生命都要狠狠咬你一啖, 刺你一下, 但失去左自己~
世間萬物為左生存都有保護自己既本能, 保護既方法不外有兩種:
一:  係傷人;
二:  係自傷.
當我地受到攻擊既時候, 第一個念頭肯定係 "反擊";
但係, 好多事一旦發生就無法挽回, 如果be晞仍然對已經過去既事耿耿於懷,念念不忘, 雖然拳腳上係出左啖氣, 但其實到頭黎仍然覺得自己永遠都係受傷害果一個.
希臘哲學家畢哥拉斯曾經有一句咁既說話:  "憤怒以愚蠢開始, 以後悔告終"
"冷靜" 同 "忍耐" 係一種高級既自我控制, 只要能做到呢兩點, 我地都唔會再容易因為受激衝動而後悔.
be晞, 唔好再停留係過去, 向前望, 你一定得架!!  ^.^
下面引用由口木之人2005/07/21 09:07pm 發表的內容:
在有回應的人中,似乎沒有一個是選擇上進心的....
可能是因為很多人都在比較惡劣的環境長大,
懂得自我爭取吧~
反而比較幸福的我,有父母疼愛,有兄弟讓我欺負,...
既然你咁大個仔都咁多人錫, 不如就等我鬧下你啦!
講笑啫~~~  言歸正傳, 或者你年紀仲細, 未有機會遇到真正既困難~
套用法國作家羅曼.羅蘭一句說話:  "幸運的背後總是靠自身的努力在支持著;  一旦自己鬆懈下來, 幸運也就跟著溜走了."
英國哲學家培根亦都有一句咁既說話:  "意外的幸運會使人冒失,狂妄, 然而經過磨練的幸運卻使人成為偉大."
冇人係永遠成功 (當然, 冇人係永遠失敗), 有時機會黎到或者會令人誤解係一種 "幸運", 但係如果冇曾經事先耕耘醞釀, 機會上門時, 我地又點知係咪機會黎到呢?
所以, 我地要隨時隨地好好裝備自己, 即使現況環境點好都好, 唔好鬆懈落黎, 唔係第日有出頭機會, 都無能為力去把握;
古代詩人都有話:  "少壯不努力, 老大徒傷悲" 啦!  係咪??  ^^
下面引用由好孩子2005/07/27 07:33pm 發表的內容:
我選擇了「自信心」, 其實應該是「對自己的肯定」才是!!
可能由兒時的關係, 家庭像給我無形的壓力, 拿我與家姐比較, 無疑令我覺得甚麼都比別人差, 就算有人讚我, 自己第一句就否定別人, 第二句就話「不是不是」...
哎吔!  好孩子~  人比人, 比死人呀!!!
"信心" 來自於平時充足既準備, 工作時能力先能夠自如發揮, 從而得到同事既讚美, 就係認同你既能力;
其實當你工作時信心係有架, 但一聽到同事讚美時又對自己所做出黎既唔認同;
試問你自己都唔敢認同你所做出黎既成果, 你同事,上司又邊有信心認同你既成績呢?
可能本來有好機會擺係你面前等緊你, 你係可以將件事做得最好果個, 但就係你同事,上司睇唔到你做事既信心而失去呢個機會, 你話幾可惜呢?
記住,  你必須對自己滿懷信心, 有解決問題既決心, 以及如何採取正確行動既信心!
好孩子, 相信自己啦!
或者, 到下次有工作派到你時, 你唔好話 "我試下啦...", 你試下對你上司講, 同時都對自己講:  "我相信我一定做得好好!"
然後乜都唔好諗, 唔好諗你屋企, 唔好諗你家姐, 即管放心去做, 結果一定會令你對自己刮目相看!!!!  到時候你想唔去肯定自己都唔得啦~  ^.^
下面引用由跳繩皇帝2005/08/19 09:12pm 發表的內容:
愛情:雖然愛情可能唔係人生中最重要的東西,但係我真的好希望有一個好好好好的女朋友
不如跳繩皇帝講下, 係你心目中點樣先至係一個 "好好好好" 既女朋友??
咁你自己又係咪一個 "好好好好" 既男朋友??
跳繩皇帝要既唔係 "愛情", 只係一個 "童話故事"!
"愛人" 同 "被愛" 都係需要學習, 兩個人一齊去學習 "去愛" 同 "被愛", 一齊有所經歷, 一段愛情先會前進.
希望你會明我講乜啦...
下面引用由mj218162005/08/27 03:24pm 發表的內容:
我選擇愛情,兩次的經歷都好傷心,令我對人生有另一種睇法,雖然現在已經成為過去,但我只選擇把過去收起,並不能夠面對,好想搵一個吾會呃我的人,我知世上有好多,但我喜歡的還未給我見到,好希望再找到我的愛情時,可�...
Daniel, 相信你而家已經搵到啦~~~  ^.^
下面引用由JessicaHsuan2005/08/27 04:09pm 發表的內容:
自信和宽恕别人的心~
宽恕自己很容易,我们无时无刻都在宽恕自己,但是要宽恕别人却很难,人总是喜欢把自己的缺点...
既然Jessica都明瞭 "寬恕" 的最大難度在哪裡就易辦了~
羅馬刻作家塞涅卡說過:  "我們天生就嚮往美德, 但我們卻不是生來就具備美德;  除非你去培養它, 不然的話, 除非最好的人, 也只具備獲得美德的素質, 而不具備美德本身."
科學家愛迪生也曾經說過這麼一段很有意思的話, 他說:  "每個人都會開列出一張長長的清單, 要求他的朋友應具備哪些美德與良好品格, 但卻很少有人願意照著自己清單去培養自己的品德"
人就是這樣, 總是很容易去要求別人, 動不動就開出一大串的條件, 希望別人遵守, 例如 "你不該遲到", "你不能對我說謊", "你要愛我", "你要尊重我"...
要求的話語是如此容易說出口, 只是, 我們是否暗自反省過, 對於那一長串要求清單的項目, 我們自己能夠做到多少?
下一次, 在尋找別人缺點之前, 不妨先試著要求自己~
或許, 最後我們會發現律己之後更能容人, 因為當我們明白要成為一個完美的人有多麼不容易, 我們也就更能容忍別人的不完美了!
下面引用由★邪惡貓★2005/11/20 04:27pm 發表的內容:
我覺得我個人最欠缺的是時間
如果你沒有時間的話想做什麼都不行
只要地球仍然在轉, "時間" 係唔會 "唔見左", "時間" 仍然一秒一秒咁向前行;
有冇 "時間", 只在乎於你係每一秒做緊d乜野, 有冇浪費每一秒, 如果冇浪費, "時間" 就永遠在你手, 唔會 "冇時間"~
只要珍惜光陰, 每一日都可以做到好多野~
下面引用由suraimu2006/03/29 04:39pm 發表的內容:
智慧
不是說自己沒智慧,只是如果有很高的智慧,
自己可以很快的作出指示給自己應該怎樣做事情.
有更高的智慧就會更多的事情考慮在其中,...
"智慧" 唔代表 "先知";
"智慧" 需要從學習,經驗,參考,思考,運用及檢討中得到增長~
天才與白痴, 只差一線;
如果只恃住有小聰明, 而忽略以上各因素, 就不能成大智慧.

我最欠缺的因該是自信吧...
不知道為什麼!?
記得跟喜歡的人面對面時...除非他跟我說話,不然我是不會跟他說話的(害羞...)
跟不認識的人,除非他跟我說話,不然我也不會跟他說話(害羞...)
我想...我最欠缺的就是自信囉!

~寬恕別人的心~
話說要面對性猥褻......這是一輩子無法說寬恕.原諒的.
因為這件事不是說寬恕就行的.
因為這已是內心深處的黑影了.

我iq未夠高..................
我要多d智慧......
有智慧,好多野都好易有..
工作,愛情,友情,好運,成績...........

其实我觉得自己咩都缺啊``点选喔..
   爱情..自信......乜都无一幸免~!