返回列表 回復 發帖

[引文轉貼]地鐵擬講粗口可判監半年

下面引用由克斯頓2007/06/06 08:42am 發表的內容:
哈哈.......咁又係喎,只需豎起一隻手指就得,又簡單又方便~
但係有D人每句說話都會帶一D粗口既咪要長期"直豎中指"﹖﹗
咁可能某類傷殘人士唔能夠宣洩情緒 !
到時希望唔好又突然加多一項法例要斬手指 .....嗚 ~

下面引用由chung12192007/06/07 04:49am 發表的內容:
咁可能某類傷殘人士唔能夠宣洩情緒 !
到時希望唔好又突然加多一項法例要斬手指 .....嗚 ~
如果要斬手指既話就要帶定寫左粗口字句既紙牌出街,
當講到某幾個字果陣就舉牌,攪到個個好似抗議咁,
之後又立例,改為即場寫,個個心口掛住本薄揸住枝筆係咁寫,
到時連寫都犯法.....唉.....

請問大家知道咩叫最高罰則嘛?
最高罰則係監禁唔代表每個case都會判監
唔好講到好似世界末日咁
呢個刑罰係九鐵用左最少有十幾年
有無人比人判過監?
法例可能太嚴,但係一D不嬲都有既野
你地平時唔關心,人地扐出黎講就係到和應
夠竟係法例謊謬,定係人謊謬?

兩鐵合併後附例新罰則【資料來自蘋果日報】

罪行:粗言穢語
原本建議罰則:罰款5,000元及監禁6個月
修訂罰則:罰款5,000元
罪行:遊蕩
原本建議罰則:罰款5,000元及監禁3個月
修訂罰則:罰款2,000元
罪行:招攬
罪行:未經特准展示宣傳資料
罪行:將腳放在座位上
原本建議罰則:罰款5,000元
罪行:開著收音機、卡式機等
罪行:攜帶動物
罪行:演奏樂器
罪行:不排隊
原本建議罰則:罰款2,000元
修訂罰則:維持不變
罪行:引起火災危機
修訂罰則:維持不變

地鐵早前提出在兩鐵講粗口統一為最高刑罰要判監,
引起公眾嘩然,最後決定降低罰則,毋須判監,
這對於一眾常將粗口掛在咀邊的市民相信還可接受。
另外立法會議員 涂謹申 將會提出修訂,
規例應寫明向著別人講粗口,使人反感,才會被檢控,
通電話時講粗口或自言自語講粗口都不應受罰,
但應該沒人會自己用粗口鬧自己吧,除非精神有問題啦...
到時大家只要講粗口時不使人感到反感就可以了~
( 但這點好像有些抽象呢 )

下面引用由simo2007/06/07 10:13pm 發表的內容:
唔好講到好似世界末日咁
...
過去兩年共有81人曾經在地鐵及九廣鐵路講粗口而被檢控,
數字也相當多啊~

下面引用由克斯頓2007/06/12 12:33pm 發表的內容:
過去兩年共有81人曾經在地鐵及九廣鐵路講粗口而被檢控,
數字也相當多啊~
唔係??!
到底係哩幾十個人好黑仔抑或 ....
咁小心一D都無壞 , 唔算謊謬得晒?。

下面引用由simo2007/06/07 10:13pm 發表的內容:
唔好講到好似世界末日咁
...
咁冇咩人罰過就ja係無用啦..
無用又整d咁無謂既例..咁樣會令到市民恐慌
政府實際少少啦-_-好鬼討厭..又整埋d咩即昂坪360..
咪又係晒錢,,,不如真係搞好d環保..
咁先多返d外國人入黎架嘛...

下面引用由chung12192007/06/18 06:52am 發表的內容:
唔係??!
到底係哩幾十個人好黑仔抑或 ....
咁小心一D都無壞 , 唔算謊謬得晒?。
係呀,絕無吹水﹗
哩81個人係黑仔抑或太過份就唔知,
但就肯定左係兩鐵內講粗口會被檢控...
所以奉勸各位真係要"執生"喇~

下面引用由sgrlto2007/06/18 09:37am 發表的內容: 咁冇咩人罰過就ja係無用啦.. 無用又整d咁無謂既例..咁樣會令到市民恐慌 政府實際少少啦-_-好鬼討厭..又整埋d咩即昂坪360.. 咪又係晒錢,,,不如真係搞好d環保.. ...
都唔係無用架,過去兩年都有81個荗利中左招, 其實多D旅客黎香港又有咩用吖,只係帶動旅遊業, 得益既只係中產階層或以上既有錢佬, 對我地哩D小市民一D幫助都無...><

下面引用由sgrlto2007/06/18 09:37am 發表的內容:
咁冇咩人罰過就ja係無用啦..
無用又整d咁無謂既例..咁樣會令到市民恐慌
政府實際少少啦-_-好鬼討厭..又整埋d咩即昂坪360..
咪又係晒錢,,,不如真係搞好d環保..
...
查實你分唔分到政府同兩鐵有咩分別
後者只係兩間公司
附例定立與政府無關
唔該請了解下事情背景先