返回列表 回復 發帖

[討論]你對迪士尼反感嗎?

下面引用由靈異simon2005/09/12 07:23am 發表的內容:
學你既姐
上次我話我信太陽報講既野
你都係都要屈我既
我搵到邊句覺得你信太陽報,你又搵唔搵到我邊句鬧迪士尼賣0野貴...亂放煙花....

下面引用由靈異simon2005/09/12 12:00pm 發表的內容:
你都有病既
你都識話,係你覺得
然而我已經再三否認
咁係唔係我覺得你係有病就係有病
...
你以咩作準認為新加坡報紙攪錯"豬頭辱華"事件?(駛唔駛再quote俾你睇呀?)
你冇睇quote你邊句咩? 你唔信太陽報就唔駛再問我信唔信內地人可判定督導員是否扮暈啦?
咁你而家直接答我,信唔信內地人可判定督導員是否扮暈?

算吧啦,美國人又點會明白香港人的心情?講多都 "side" 氣,可能有人認為住係美國威D ,滿腦美國主義,又點會放香港人/ 中國人在眼內啦?

開始反感了...............
覺得?士尼o既商業氣焰有不斷上昇之勢........
慢慢令到政府部門比佢掀住nose走..........

下面引用由靈異simon2005/09/12 11:02pm 發表的內容:
你都痴線
判斷佢係扮野既係太陽報講,唔係內地人講
係太陽報話佢去到醫院無事
蘋果直情無提到
...
有D亂0左,其實我同你都係唔信太陽報,
我提出內地人點會知佢真暈定假暈,
見到我好似踩內地人就同我撐,
此舉令我誤以為你信太陽報,如果唔信,就唔駛反駁我,
你唔知道事實,點知太陽/蘋果主導事實?
呢兩份報紙成日鬧內地人不是,咁就代表呢次係無中生有?
離題萬丈?馬來西亞事件係你無啦啦講,話新加坡報紙攪錯香港人/內地人(那份新加坡報紙?),
我貼上某報紙報導中港遊客靜坐,你到而家都俾唔到證據證明傳媒報導錯誤.
你係唔係想主導事實?

個人認為(空穴來風未必無因),香港?士尼由開幕前到開幕後負面新聞不絕,這是否應該好好研究一下呢?其次我覺得特區政府根本未有充足的準備來處理狄士尼的內部行政管理,大家若記得的話1998年的赤立角新機場啟用時亦是弄至一團糟,各界投訴不絕,可見特區政府進行每一件事都缺乏組織能力及事前佈署.

d人帶野入去食會比人手身....
真係....買左張非就更係隨便玩ga啦...
最基本麵包都要比人帶兩塊啦........
佢係都要人地買佢入面d野食...
海洋公園又冇好似佢咁多事...

佢以為自己係咩啫, 區區一間公司, 開個公園就想凌駕同控制香港政府? 會唔會大想頭咗D呢? 不過又唔可以一面倒全怪迪士尼, 怪都怪香港政府唔爭氣, 因為要靠人地, 所以樣樣野都順佢意, 縱到佢地壞晒, 爭氣D啦香港政府, 爭氣D啦香港人~

下面引用由iljuju13142005/09/16 00:56am 發表的內容:
佢以為自己係咩啫, 區區一間公司, 開個公園就想凌駕同控制香港政府? 會唔會大想頭咗D呢? 不過又唔可以一面倒全怪迪士尼, 怪都怪香港政府唔爭氣, 因為要靠人地, 所以樣樣野都順佢意, 縱到佢地壞晒, 爭氣D啦香港政府, 爭氣D啦香港人~
迪士尼行運行到去腳指尾!
5年前,港府主動提出要在港興建樂園,另有一說是迪士尼正和本港一大財團商討和作,港府中途加入,無論哪種情況,港府都是下靶,因為港府要借用士尼的吸引力吸引遊客,賺取外匯,帶動當時低迷的經濟。有求於人,自然被人拖著鼻子走。所以,政府投資了二百三十億元,擁有五成七股權,迪士尼公司只花了二十三億元,卻持有餘下股權。
5年後,香港走出了困境,迪士尼剛剛興建完,剛好享受了經濟復甦的成果,得罪說一句,迪士尼不須發揮其原有(至少是當時政府中人預期的)的作用,郤享受了預期不到的好處。
如果迪士尼還不反醒其態度,作出更多惹大眾反感的事,我怕又會多一個巴黎迪士尼。

我不嬲都冇咩好感...冇咩fantasy,
不過,佢在香港,好似大曬咁,,,好唔鐘意囉,,,,
而家,又知道原來佢係細得咁緊要.....又再唔鐘意多少少...
呢排,又睇下報紙,magazine,又話佢地好harsh,對員工勁差,,,就極不滿喇,,,
我諗,香港0既Disney我未必會去...
美國0個個都會去0既....
話實,我真係好唔鐘意佢地0個種0既大美國主意..............