返回列表 回復 發帖

[求助]如果你係佢你會點做?!

我有一個好朋友(維)他的現任女朋友(麗)比之前她的男朋友(x)搞大左個肚= =|||
呢一件事係佢地未係埋一起之前發生的!
有一次麗跟X皆飲醉了之後發生左性行為~
而且也那麼巧合在分手了後跟(維)在一起時~
(麗)開始感到身體有異樣~
到了醫務所檢查後發覺了以經懷孕2個月了~
她很誠實地告訴了(維)~
而我朋友也毫不介意並鼓勵佢生這個BB~
但係(麗)卻告訴(維)她會把這個BB打掉~
又或者生了BB之後也不會撫養佢只會遺棄這個BB到孤兒院~
(維)便向(麗)說為何不要(X)負責任呢?!
(麗)便向(維)說:係X叫佢打掉這個BB而且還向(麗)說明不會為麗負任何責任= =|||
但到了最近(X)卻常常煩擾(麗)~
又迫(麗)同佢係反埋一起~又話會為個BB負責任
到了這幾晚更經常以死要脅(麗)到X家裡~
但我的朋友開始按耐不住自己的女朋友每晚跟其前度男朋友一起~
而且又唔知道佢地發生過d咩事~
而最大問題係(麗)不肯讓(維)陪她到(X)的家~
加上去到之後(維)係完全找不到(麗)的~
在這個程況之下(維)昨晚問我應該點做好~
佢話現在好似咩都唔關佢事咁~
(麗)又開始對佢愈來愈冷淡!
而我比佢的答覆就係叫佢同(麗)講清楚究竟想點~即選擇(維)or(X)!
仲有就係如果(麗)選擇了(維)就要同(X)講清楚~
如果唔係就同(麗)分手!
(雖然好似唔係咁好不過我覺得這樣做會對大家都好過點)[hidepoll]

下面引用由z94132005/03/07 02:20am 發表的內容:
我選跟麗分手,因麗到現在仍反反覆覆,她既懷有x的BB,又跟x糾纏不清,亦不讓維清楚明白三個人之間的關係,就算麗可能只是想單獨與x了斷關係,不想維插手,但應向維交待清楚現在的情況,免得令現任男友維誤解,...
嗯~~~~我也跟你有相同的想法!
可是麗至今仍然是這個模樣= =|||
而維已經向麗講了分手~
無奈我呢個朋友太心軟哦~人地一哭一求佢佢就會咩都應成人= =|||
搞到我依家都唔知點幫佢好= =|||(但麗仍然經常到果個男仔家又唔俾維知)
而且有一兩次仲比我係街到見到麗同X係埋一起~
一見到我就即刻扮唔適- . -|||我冇理佢地不過X就係到"啤"我law= =|||
2次都係咁~~~~但係我又唔係咁想係阿維面前講!
因為我唔想比人話我督人背脊= =|||
你地話我應該點做好la?!

Re:鬼畜潮前輩~
唉~~~~~可惜維比起我的優柔寡斷性格有過之而無不及!
之前撞破了麗跟X的約會已經想代維教訓X架la~
因為佢真的好cheap~
我勸又勸過~分析又分析過比阿維知~
不過最終決定權都係o係佢手~
所以我都唔知點幫佢(好無奈= =|||)

下面引用由chan992005/03/07 10:30pm 發表的內容:
邪炎兄...那個x係你的朋友/同學嗎??
我個人覺得維應該同麗分手....
那個男人會喜歡心愛的人和別人出街而自己又不知情的呢.....
不過會唔會係麗想用維去激x....而同維一起看呢???
哈哈~~~~~我的朋友係(維)!
佢地的關係真的好複雜~
假如要用文字寫出佢地的關係真的好麻煩!
(維)係(麗)的現任男朋友~
(麗)係(維)的女朋友~
而(X)係(麗)的前任男朋友&契哥~
而(麗的親生哥哥)係(X)的好朋友~
但(麗)的(親生姐姐)係(維)的朋友~
現今好像不只3個人的問題因為據我所知(麗)的哥哥今晚要佢去(X)家中~
而且唔俾阿維跟去~
因為(X)成日都叫(麗的哥哥)幫佢手令到(麗)同反佢係一起!
但係(麗的姐姐)卻幫(維)~因為(麗)的家人除了(哥哥)外其他人都唔喜歡(X)~
所以現今真的好複雜連我都開始搞唔清究竟現在咩事!

下面引用由鬼畜潮?吹★2005/03/07 08:09pm 發表的內容:
邪炎:我想你亦是旁觀者清的,
最清楚他們的性格是你,
麗本性是個怎樣的女孩?
那你覺得到了呢一刻麗愛維or x多些?
(麗)本身也是一個多事的女孩子~
但因為(維)&好身體出現了很多問題~
因此開始改變成一個不錯的女孩~
她的性格大情大性~一時一樣而且也很飄忽~
所以我都不知道她心裡想什麼~
有時佢係我面前對(維)好好~
但(維)告訴我她經常唔理會佢~而且對佢好冷淡!
而(麗)對(X)的情況跟對維的一樣!
所以我這一個旁觀者者也真的愈來愈搞不懂究竟好想怎樣!

下面引用由MRb麟2005/03/07 11:58pm 發表的內容:
你不要理會較好,寧教人打仔,莫教人分妻(夢話中)
嗯~~~~我也知道!
可是佢係我的好朋友~
加上佢問我意見代表佢都好想解決這件事~
而且我並唔係要佢同麗分手~
只是分析我的意見及見解和解決方法以作參考^^a
不過假若玩摔角我會選擇跟X玩^^a

下面引用由鬼畜潮?吹★2005/03/07 11:58pm 發表的內容:
嘩~關係都幾錯綜複雜...
問題在於麗,大情大性~都幾麻煩...
如果麗仍是拖泥帶水的話,答案都是叫維離開她吧~
令到兩個男仔這樣?麗是否都有幾分姿色?
哈哈~~~~麗的樣貌= . =|||(心照la)
係我眼中佢係得60分~
所以我都唔明點解佢可以使男孩們為佢而爭得你死佢活~
不過呢件事就唔計在內~
因為佢都唔想= =|||