返回列表 回復 發帖

猛鬼勝地荔枝莊!問你去過未?(已修改)

猛鬼勝地荔枝莊!
問你去過未?
本人去過一次刻骨銘心的旅程
文章在本篇有得睇!~~~~~~~比D意見~~~~多謝
[hide]大約15年前,當時約15歲,那時的人會比較喜歡露營,(宿營o係近10年比較多)
當時我跟我阿叔,佢女友,女友的一名女性朋友,以及3名男性朋友一共7人,
到荔枝莊露營,我們首先坐車到西貢某地點!當時知識有限,我以為到了!
一問之下我們原來還要由山頭行去山尾,無法啦!阿叔帶你去玩,二仔底(死跟)
啦!沿路一片鳥語花香,行了1小時問阿叔到未,佢話未,重叫我行快D添!
大約3:30~4:00我們行了大半路程,差不多到,漸漸發現條路越來越窄!旁邊你估
放左D咩o野?係一個二個金塔~~~當時我開始驚,驚係騖一個唔覺意伸左一腳
整爛D塔,到約5:00(前後)終於到達,那邊有一大片空地,右邊有山,左邊有海,
後面有河!我們於是就在空地紮營,當時我無所事事,佢有佢紮營,我有我去做
靈探(講笑),其實係週圍走,我遠處見到山邊有D東西好整齊放着,好奇心跑去
看!當到達才看到又是金塔,我又好騖就立即跑回營地(可能當時接近日落關係
又或是其它原因...要接近才發現那些是...........金.....塔~~~~)
跑了回去我同佢地講話那邊好多金塔,有D塔重爛左,叫佢地唔好過去!之後大家
就開始整野食,整野食中途大家發現了一件事,就是山邊出現了很多(鬼火),見到
鬼火反而大家都無驚,好似見慣在o禁,我就唔同喇!我一路食野,一路重睇緊D鬼火
有冇漂過黎!幸好無^.^但我又發現那刻除了鬼火外,那邊有好幾對發光的眼正向
過來,我立即再同佢地講,而我阿叔話果D係山狗,叫我唔使驚,有人佢地就唔會埋黎!
之後有一位哥哥話張兩位營面向面放埋一齊,中間封一邊留另一邊出口,營裡再放好
斧頭之類,慎防山狗或其它東西襲擊!打後我們入營準備睡覺,當大家都安靜下來的
時候,發現由外面的營火透入的光影出現了好幾個影子,外面更傳來一些不知明的
聲音,之後有一位哥哥話要出去睇,叫隔離揾一個人做Backup!拿着斧頭,就出了去,但
不到1分鐘兩人就回來了,他們異口同聲話係山狗wo!當然山狗就放心啦!大家都開始
慢慢入睡,而我都係瞓唔着,打後有一位哥哥問我要唔要小解,叫我陪佢,於是我就陪佢
出河邊小解,我當然亦講了唔該借借啦!而哥哥就忘記了,我立即提醒他,他也立即說回
借借,成晚高潮由此開始!!!當小解尾段哥哥問我有否見到對面那條小路有一個女性的
黑影行過,那時我心知不妙,知道佢(中招)!我立即問佢那人尚在行嗎?他說:是!我就立即
用電筒一照!一照之下對面顯然是..........無人!!!!!那時侯哥哥呆了,我立即扶他回營並叫
醒了所有人告知.當所有人看着他時他好像忘了什麼,我們再說的時侯他說沒事,叫大家
安好去睡,那時大家見他沒事都紛紛去睡了.
到了半夜,我想大約是3:00~4:00,那位哥哥吱吱咕咕,我問他什麽事,他沒答,我就立即叫第
二位哥哥看看,看看之下發現吱吱咕咕的哥哥發高燒,並通知大家,大家回想都知應該發生
什麼事!於事阿叔下領立即執營,我就揾退燒丸比哥哥食,最麻煩就係叔叔女朋友個Fan
驚到喊,其他人o係度執營佢就一路喊,我就同佢講喊都無用,我都好驚!快D執好就走!
執好之後我們立即向碼頭那邊走,另外一位哥哥要背那位(中招)的哥哥呢!我問阿叔那邊
真係有船嗎?幾點先有?佢話一日好似得兩班!最早的是5:30,我走時還向那河邊及小路幫
那哥哥謝罪,說他是無心的!
天亮了,我們到達碼頭,上了船,那哥哥未退燒,船開哥哥話見到有個女人在岸邊跟他揮手.
我們好一致望向岸邊,並不見有人,那時大家都向那邊拜拜,希望佢大人不記小人過;大約
回到大半路程,哥哥的燒景完全退了!大家又驚又喜放了一口氣,但當時回程時大家都一
字不提當晚的事,因避免再招來靈體!
所以以後大家凡事要禮禮貌貌!
(此乃我又一親身經歴)
檔案區相關檔案
香港娛樂圈猛鬼錄
黃夏蕙見水鬼飛入屋
2014年8月6日香港藝人黃夏蕙在接受香港蘋果日報訪問時,說當年住在香港的西貢匡湖居,親眼目睹水鬼現身,嚇得她立即搬屋走人。 黃夏蕙指她以前每晚都會約一班...
猛鬼勝地荔枝莊
[會員驚歷]小解無道歉見鬼 女鬼渡頭揮手
荔枝莊是位於香港新界西貢半島石屋山北麓的露營勝地,相傳該處曾有三棵主幹巨大的荔枝樹而得名。亦有說「荔枝莊」這個地方從前長著一大遍荔枝林,有村民於午夜時分看到樹上...
香港校園怪談
[會員驚歷]調景嶺寄宿學校鬼故 夜間廚房...
調景嶺位於香港新界西貢區將軍澳,原是寮屋區域,現時為將軍澳新市鎮的其中一部份。調景嶺位於將軍澳的西南部,五桂山的東南面和照鏡環山的東北面之間的低地。 調景嶺的...
釣墨魚的靈異事件
[會員驚歷]租船出海夜釣墨魚 同船竟有其...
釣墨魚是香港夏季晚上傳統特別活動,可能因為要在夜晚在寂靜的深水海域活動,所以有關釣墨魚的靈異事件也不少。 Cyberx會員就分享過一次關於釣墨魚的親身經歷。有一...
討論區相關主題
[原創]灣仔大有大廈
[貳周刊新年版] 特別加厚版
撞鬼
[原創文章]基督,是否真的?

荔枝莊位於西貢十四鄉,現在也許還有少數的老人家居住著
而猛鬼並唔係指本身呢條村落,而係我地平常見唔到,也去唔到
據我一班露營發燒友的朋友提供,有一班露營去到荔枝莊
係夜晚去左附近林林進行探險遊戲,迷途誤入呢條村落,
呢條村只得一個婆婆。呢班朋友搵唔到出路而同婆婆借宿
會發生一連串不可思議的事,據講呢位婆婆永遠玩住條長長既紅繩
人們認為因手中的繩使他法力無邊,可以隨意呼喚鬼神
但其實最終結果就係呢位婆婆並不曾害人

我讀中學時亦曾去過,記得當時祇得我們六個同学露營,设有其他人,但甚麼事也设有发生,我們在那海灘掘左好多蜆番屋企食添。

睇唔到去唔到.係因為呢個村落並唔係真實存在
簡單d講就係荔枝莊佢猛唔係指本身呢條村
而係呢條村裡面尚存在一個空間
而呢個空間大家平常係去唔到睇唔到
都係誤打誤撞先去到

咁入左間房出唔出到來ar??出唔到咁咪好似鎖腦盤咁樣low~~

哈哈,是嗎,4年前去那處宿營,還去河邊抓魚蝦x ,閒時去沙灘, 但沒有什麼東西發生

嗯,我也有去過,當出發時也聽說過那邊的傳聞!
可能是因為我在碼頭處紮營的關西麻,當天就遇不上什麼的靈異事!
不過那邊真的沒幾多家人住了,只剩下一些老人在那邊!

咁地圖上究竟有冇呢個地方存在呢??

我去的地點地圖上是有的,但他們說誤打誤撞的村我就只有聽聞過.
並沒有刻意去找那條村!記得未到紮營地點前半小時位置,確實看到
有一小村落,不知是否你們說的那條村呢?

看了楼主的描述后,感觉身后的风呼呼的吹啊~~~~~~
鼓起勇气猛的一回头
啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
谁把空调打开了?????????????