返回列表 回復 發帖

[討論]想post文章批評自己的男友,想不到.........................

本來想post文章批評自己的男友,想不到被一大批的女性反過來駡, 截錄部分網友的留言,大家不妨評論一下事主的行為及思想: 轉載自she.com. http://community.she.com/messageboard/index.cfm?bdid=11&topic_id=1233518&page=1 topic: 我去city super買左幾十蚊野,但我男友眼白白睇著我俾錢都唔幫我俾,我覺得佢幾cheap. posted by jenny on 2005-02-11 12:08:12 回應: 如果你買日用品﹐或者係自己野﹐點解要你男友比呢﹖ by 獨立女仔 - 02/11/05 12:11 我買左幾包零食,佢都有份食同俾意見,跟著就排隊俾錢喇,咁個cashier話$63.8,咁我就好自然Q埋雙手等佢俾錢喇,點知佢好似無意識咁,郁都唔郁,咁我扮攞銀包出黎等佢醒目下喇,佢都仲係咁,我咪自己俾law.... 雖然買野之前餐飯&買野之後齣戲都係佢俾錢,(d零食都係睇戲時食,佢都有份食ga ma) 我都係同佢開始左無耐,真係要諗清楚同唔同佢一齊呀! 總之$63.8就睇清楚佢喇 by jenny - 02/11/05 12:29 睇清楚你添呀 唉 丟哂我地女人既架 食飯睇戲佢都比錢你仲想點呀小姐 by 女人 - 02/11/05 12:31 好自然Q埋雙手等佢俾錢喇" 嘩﹗咩心態呀? by 我都係女仔 - 02/11/05 12:35 我覺得佢算cheap,但你地個個都幫著佢! by jenny - 02/11/05 12:34 我覺得佢算cheap,但你地個個都幫著佢!<------咁的說話都講得出口, jenny你先至係最cheap個個 by 影衰晒d女性 - 02/11/05 12:38 ,勁呀,q埋手等人俾錢?不如你搵人包起你算啦,幾十蚊零食錢都同人計.你出豉油人地出雞,你仲想點,既然係咁aa最好啦,你俾返食飯睇戲錢,咁你咪可以理所當然咁收返零食錢啦,就算朋友都唔會計啦,更何況男朋友??咩人o黎o架,仲要話男朋友cheap,最cheap係你呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! by nancy - 02/11/05 13:03 jenny, 你開個topic黎都係比人鬧, 我都還你一個心願啦 嗰少少錢都同你bf計, 唔怪得之d男人覺得香港d女人貪錢啦! 邊個話出親街都要bf比哂錢架? 我同你講呀! 無論一個幾有錢既男人都好, 佢都係唔鐘意個女人成日使自己d錢, 越有sense既男人就越鐘意女人自己養得起自己, 只有嗰d成要面既男人先鐘意自己咩都比哂錢, 個個月LV Gucci咁買比個gf 你去搵過嗰d男人做bf啦, 你唔配同而家個男人一齊 by iloveilove - 02/11/05 13:05 真係誤會我喇..."我想睇下佢情人節送乜野俾我先",如果佢送d勁野俾我,即係佢o個日可能真係唔意識到要俾$(而唔係cheap). 如果佢送cheap cheap野俾我,咁即係佢無我心law. 明唔明?? by jenny - 02/13/05 00:29 江湖傳聞, 當年大劉出左張附屬卡俾蔡小姐, 點知後來發現佢連買$100野都要碌張卡, 大劉覺得佢太cheap, 影衰自己就飛左佢. 你boyfriend cheap唔cheap我唔知, 但你就幾cheap喇! 起碼比蔡小姐cheap. 你cheap在覺得使男友錢係應份, 仲要貪得果60幾蚊咁冇大志. 你醒少少的話, 平日同男友慳多D幾十蚊幾濕碎錢, 第日幾千蚊幾萬蚊野佢都都可以買俾你, 都總算貪得高明. 你都算失敗, 怪唔得大陸女仔咁輕易就釣到香港男人, 人地手段比閣下高得多. by cloudrider - 02/11/05 18:57 你地好喇wor,洗唔洗講到我咁? 我同佢拍拖,洗佢錢天經地義,而家唔係話幾十蚊問題,而係我覺得佢係男人,有尊嚴既都唔會眼白白睇住我俾錢喇 by jenny - 02/13/05 15:44 ======================================================================================== 該文章在論壇上超過400個回覆,超過8成均批評該jenny小姐,看頭一篇己經眼火爆,WTF!!! &%$#%*!!!,都甚麼時代了,不是男女平等了嗎? 為甚麼一定要男性付錢,還要那一派老奉的態度,是否有錢才可以表達得了男性對女性的愛,那百萬富翁是否深愛身邊的女人,包括各位三、四、五奶,一個可以為女朋友挺身而出擋子彈的窮男人是否不够愛他的女人? 那反過來說,男人可否要求女人每天下班都要煮美味可口的飯菜給男方,不可重覆或起碼每2天要不戴套做愛一次,就算不方便的日子也不可拒絕,因為這就是男性量度女性有多愛男性的標準(如果女性是用金錢來量度愛情的話),真懷念讀書時(現在的學生可能不適用了)貧窮、簡單但真實、純樸的愛,無需LV袋,NIKE波鞋,愛,可能只是冬天的一枝熱鮮奶,夏天的一個價值2元的軟雪糕……………………. 以上的話可能會令女性很反感,但其實只是對事主JENNY所說,如果你不幸感到驚慌及緊張,那請你盡快反醒。
檔案區相關檔案
靈異新聞
香港UFO個案
疑似UFO驚現香港,其實已非首次。近年最哄動的一次,要數10年9月一個雷電交加的晚上。天文台錄得破紀錄超過25000次閃電,不少市民聲稱於凌晨時份目睹會轉動的U...
香港校園怪談
香港大學儀禮堂女鬼 1963年曾經嚇到學...
要數香港最猛鬼校園,恐怕非香港大學莫屬。香香港大學是香港的百年老校,大學百年來傳出不少鬼故。例如Knowles橋怪談,莊月明文娛中心樓梯之謎。60年代香港大學更...
香港校園怪談
港大醫學院的血手印
在港大醫學院裡發生過一個靈異故事。在70年代後期,有兩個醫科學生打賭,誰人有膽量一同前往解剖室住一個晚上。 有一天學生甲和學生乙兩人正在解剖室裡實習解剖屍...
香港猛鬼地方傳聞
跑馬地猛鬼三角區
百幕達有死亡三角原來跑馬地也有一個撞鬼三角區.... 跑馬地位於港島銅鑼灣天后與灣仔之間.顧名思義,跑馬地的意思是馬場所在地.跑馬地本是禾稻的沼澤,自18...
討論區相關主題
[認真討論]你們有發生過這種事情嗎?
陳易希
有人想做第三者.....
[原創文章]買了一個迷你磬

[討論]想post文章批評自己的男友,想不到.........................

哈哈
我真不相信會有這樣的女孩子存在
這樣天真.幼稚
她竟然還post上網.等別人去附和她.支持她

如果是我,我一定感到無地自容
像是乞丐向男朋友討錢似的
她最後還要加多一句「我同佢拍拖,洗佢錢天經地義,而家唔係話幾十蚊問題,而係我覺
得佢係男人,有尊嚴既都唔會眼白白睇住我俾錢喇」

我真看不起她.男朋友如果想要有尊嚴就要事事請客
還有一段感情竟可以用錢來衡量
多麼強的歪理--

看了這篇文章, 我真的很想很想送她一大把掌.
她是什麼人呢? 她這種死都要男友俾錢的人.
做她男友真的真的很慘呢! 特別係佢話要扮俾錢跟情人節送大禮etc etc.
我想我是那位男生我會立刻跟她分手.
因為她由頭到尾都是看錢份上, 沒有想別人的感受.
真的很cheap.

可悲…=.=那個女人少少錢也要計…男朋友用了的錢比她還多,自己出幾十就那麼多說話…去x吧…自己又不是沒有能力去付錢…為什麼要有尊嚴就一定要請客?
"如果佢送d勁野俾我,即係佢o個日可能真係唔意識到要俾$(而唔係cheap). 如果佢送cheap cheap野俾我,咁即係佢無我心law."送便宜貨也是一份心意…她根本就是從錢來看一個人…由此至終,她都覺得是理所當然…唉…錯到不得了…

唔怪得香港d男人返大陸搵老婆啦. d香港女人禁有型. 你所謂男朋友有唔岩. 但肯定你有問題先0羅[glow=255,red,2]文字[/glow]

本人是女性-
有這種像jenny的人,影衰晒d香港女性... 難怪香港男性上大陸找女伴..
小小錢就斤斤計較........cheap精一名.
和男友出街不一定全部由男友出晒錢,,,女方出小小錢不太過份...
邊個男人娶了她,就.....(哈哈!!)

the concept of "gentle man" came from western culture.
but in western society, because of equality between males and females,
no female will ask their lover to pay for them,
they only wait until their lover feel like doing it.

dont know why this concept arrived asia, was twisted so badly.......

If you LOVE your boyfriend.
Don't haggle overwith him !
It is just a little problem.
How can you hope that your boyfriend can buy everything for you ?!
If you LOVE him, please making economies !
Don't waste his money !

世上有許多女性認為在自己男友面前有很多的特權,例如私家搬運工人,人肉提款機,人肉沙包,發洩情緒木偶公仔.............等等,當然唔係全部女性都係咁,當然唔係男性曾縱容過,女性亦唔會如此老馮,但請女性們明白男仕們因重視這段情才會包容,正所謂佛都有火,太過份總難接受,才會反抗,一反抗就是cheap,就是過份,這樣很容易感情有變,請男女們都齊齊反省一下吧

這女子真的太過份了...他跟本不是想與男的拍拖,他只是想跟銀紙拍拖~~
相信這女子可能跟他的男友親熱也可能要收費呢?
平時有著數時高呼男女平等的,他一定是最大聲的一位了~
(此文只針對女角jenny~並一是所有女性)